Hella S. Haasse – Oeroeg

Door Niels de Bruijn 26 november 2009 Reacties staat uit voor Hella S. Haasse – Oeroeg

Het is dit jaar alweer tijd voor de vierde keer Nederland Leest. Na Dubbelspel van Frank Martinus Arion, De gelukkige klas van Theo Thijssen en Twee vrouwen van Harry Mulisch konden we dit jaar gratis genieten van Oeroeg van Hella Haasse. Het boek uit 1948 (hoewel je daar niets van merkt, de schrijfstijl van Haasse doet nauwelijks gedateerd aan) is samen met Heren van de Thee nog steeds haar beste werk.
Het boek is een treurig relaas over een vriendschap tussen een inlandse jongen Oeroeg en een Nederlandse zoon van een administrateur. Naarmate zij opgroeien groeien zij verder uit elkaar, hun nationaliteit blijkt in de huidige culturele situatie in Ons-Indi? een onoverkomelijk obstakel. Gesitueerd in de moeizame poging tot onafhankelijk van de kurk waarop de Nederlandse economie zou drijven zinspeelt het verhaal op deze turbulente periode, allemaal heel subtiel.

Oeroeg is een dun boek, in deze versie nog minder dan honderd pagina’s. Na Dubbelspel lijken de Nederland Leest boeken steeds dunner te worden. Maar het doet niets aan de kracht van Oeroeg af en draagt waarschijnlijk bij aan de opzet van de campagne. Of men meer bereikt dan het standaard blanke, hoogopgeleide publiek dat literatuuravonden bezoekt is me een raadsel. Nederland Leest schermt altijd wel met het aantal activiteiten en de oplage van het gratis boek maar meer dan dat komen we helaas niet te weten.

Desalniettemin, een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Vooral niet als het paard van Oeroeg kwaliteit is. Een Nederlandse klassieker? Dat zeker dus na deze campagne zou elke Nederlanden dit boek gelezen moeten hebben. Lees dan gelijk haar andere sterke boek over Nederlands-Indi?, dan heb je alles wat echt de moeite waard is van Haasse binnen een week uit en kun je weer meepraten.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.