Peter Doherty @ Effenaar, Eindhoven

Door Linda de Clerck 27 november 2009 Reacties staat uit voor Peter Doherty @ Effenaar, Eindhoven

Eerder dit jaar kwam het eerste soloalbum, Grace/Wastelands, van Babyshambles-frontman Pete(r) Doherty uit. Naar aanleiding van dit album tourt de Brit door Europa en brengt hij ook Nederland een kort bezoekje. Na Utrecht en Rotterdam, staat Doherty vanavond in de Effenaar. Al wekenlang blikt men bij de Eindhovense zaal vooruit op de blog ‘Pete’s Road to Eindhoven’ en ja hoor, vanavond is hij dan eindelijk in de Brabantse stad te vinden.

Een blonde vrouw – vermoedelijk een Ierse als we haar ‘Kiss Me, I’m Irish’ t-shirt mogen geloven – betreedt als eerste het podium om op rappende wijze een partij te staan vloeken. Aangezien er geen security komt om haar van het podium te verwijderen, blijkt het om een heus optreden te gaan. Gelukkig is de dame binnen enkele minuten al klaar met foeteren op alles en iedereen en verdwijnt ze, zonder zichzelf te introduceren, weer backstage.

Alsof één slechte performance niet genoeg is, wandelt – of liever strompelt – een man met cowboyhoed en gitaar de planken op. Hij is zodanig onder invloed dat hij werkelijk geen idee lijkt te hebben wat hij nu eigenlijk aan het doen is. De dronken cowboy vergeet zelfs dat het gebruikelijk is in de microfoon te zingen, voor zover zijn gejengel zingen genoemd kan worden. Op enig moment lijkt hij zichzelf voor te stellen maar hij is amper te verstaan terwijl hij vrolijk nog een flinke teug uit een fles drank neemt.

Wanneer Adam Ficak, oftewel Roses Kings Castles, zijn optreden begint, is dit een verademing voor de inmiddels goed gevulde Effenaar. Ficak speelt niet onaardig en de zang is redelijk. Met de korte praatjes tussen de nummers door weet hij reacties uit het publiek te ontlokken en is hij de eerste act van vanavond die een applaus ontvangt.

Terwijl hij het podium betreedt, speelt Peter Doherty de openingsakkoorden van ‘Hooligans On E’ en het merendeel van het publiek zingt meteen luid mee. Dat is een geluk voor Doherty want vocaal is hij niet bepaald sterk vanavond. De zanger laat het dan ook aan het publiek over om te zingen terwijl hij het rookverbod aan zijn laars lapt en een sigaretje opsteekt.

Muzikaal gezien is het optreden van Doherty ver onder de maat maar de sfeer in de zaal maakt een hoop goed. Nadat hij zijn shirt in het publiek gooit, lijken de hysterische pubers al helemaal niet meer op te kunnen houden met krijsen en worden er verschillende papiertjes en ballonnen met telefoonnummers richting de zanger gegooid.

De Brit brengt onder andere ‘East of Eden’, ‘Salome’, ‘Don’t Look Back Into The Sun’, ‘What Katie Did Next’ en de cover ‘Hit The Road Jack’ ten gehore. Bij enkele nummers wordt hij op het podium bijgestaan door twee ballerina’s die, afgezien van wat beweging, verder weinig toevoegen.

Tijdens de toegift besluiten enkele meiden hun kans te grijpen en bespringen en masse het podium. Ondanks het teleurstellende niveau vanavond, was het in ieder geval voor één van de meiden de avond van haar leven, aangezien ze een kus wist te stelen van Peter Doherty.

Je kunt geen reactie achterlaten.