Semistereo – Welcome, You Knight

Door Guido Segers 27 november 2009 Reacties staat uit voor Semistereo – Welcome, You Knight

De eerste indruk van een plaat komt altijd al voor je het schijfje in de cd speler schuift. Semistereo verliest hier in ieder geen punten. Voor elk nummer is er een aparte inlay gemaakt met daarop informatie over het nummer. Het ontwerp past goed bij deze band. Ook bij het verdiepen in het bandje ontdek je al snel dat hier een flinke portie ervaring bij elkaar is gebracht. Deze heren hebben hun sporen al wel verdiend in andere bands. Al met al belooft Welcome, You Knight dus veel goeds!

Helaas zijn hoge verwachtingen ook moeilijker om aan te voldoen. De band geeft aan be?nvloed te zijn door bands als A perfect Circle, Amplifier, Pink Floyd en Tool. Het is dan natuurlijk goed dat de band ook zo klinkt, maar er is hier wel sprake van teveel van het goede.

Nu is een vergelijking op muzikaal vlak met een band als Tool absoluut geen belediging voor een band als Semistereo. Maar zonder het stemgeluid van Maynard James Keenan zou Tool heel wat minder krachtig klinken en helaas wordt zanger Martijn Weyburg bedolven onder het muzikale geweld van de band. Muzikaal geweld dat overigens wel heel erg goed klinkt. Opener ‘Pedestal’ (inlay met een voetstuk uiteraard) bouwt lekker op en voelt heerlijk zwaar en melancholiek. Als je dan echter eventjes wegdroomt denk je even later nog steeds naar hetzelfde nummer te luisteren, maar nee het is nummer twee ‘#13’. Een nummer dat trouwens erg fijn klinkt.

Net wanneer je begint te denken dat Semistereo eigenlijk niets origineels doet, begint de band te bekoren. Het vierde nummer, “Bears and Potatoes” klinkt zelfs bekoorlijk. Helaas kom je er hier wel achter dat deze plaat een beetje is als het golfslagbad. Wanneer je het tempo doorkrijgt is er niet zo heel veel meer aan. Jammer genoeg vormen ook de overgebleven nummers hier geen uitzondering op. Afsluiter “Euts” weet dan nog wel te boeien met de mooie opbouw en de dynamiek die bij een postmetal band past. Toch blijf je denken: waar heb ik dit eerder gehoord?

Semistereo is een zeer getalenteerde band en Welcome, You Knight is een EP die zeker haar luisteraars zal bekoren. Toch lijkt de band wat zoekende naar een geluid dat echt Semistereo is. Dat zal ongetwijfeld lukken als we van deze plaat uit mogen gaan.

Score: ★★☆☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.