Gogol Bordello – Live From Axis Mundi

Door Twan Scheffers 29 november 2009 Reacties staat uit voor Gogol Bordello – Live From Axis Mundi

Wie de afgelopen jaren niet heeft gefeest op de gypsy-punk muziek van Gogol Bordello heeft het ultieme feest nog niet meegemaakt. Het maakte niet uit waar dit gezelschap neerstreek, naderhand dreef iedereen doorweekt van het zweet naar buiten om afkoeling te zoeken onder het genot van een biertje. Wanneer je Gogol Bordello al eens hebt gezien, weet je wat je kunt verwachten op deze DVD: een feestende massa, een knettergekke band met een idiote frontman die je de beste gypsy-punk voorschotelt op het moment.

We schrijven zomer 2009. Opgenomen in de Axis Mundi in thuisstad New York. Alle Gogol Bordello hits komen langs. ‘Sally’, ‘Not A Crime’,’Dogs Were Barking’ en ‘Start Wearing Purple’ zorgen voor een mooi feest. Voor velen zal dit een feest van herkenning zijn. De piraatachtige vioolspeler Sergey, de brede zwarte bassist ‘Tommy T’, de over het podium schuivende accordeonist Yury aangevuld met de rest van de band. Op de achtergrond wordt de band vergezeld door de zigeunermeisjes die voor wat achtergrondzang zorgen, interactie met het publiek en een extra boost vol energie. Het springende publiek, steeds natter wordend, geplet tegen de dranghekken vooraan smult ervan.

Als extra krijg je er nog een mooie cd bij. Hierop vind je de BBC Sessions van Gogol Bordello, twee demo’s, één nummer van de Gypsy Punk Sessions en een instrumentaal nummer- handig voor de karaoke? Verwacht hier niet de bekendere nummers, maar nummers die niet vaak live worden gespeeld. Voorbeelden hiervan zijn ‘Ultimate’, ‘American Wedding’ en ‘You Gave Up’.

Het hoogtepunt blijft toch echter de DVD. Frontman Eugene weet de kracht en de energie met zijn medezigeuners vast te houden tot het einde. Mocht je Gogol Bordello dus al kennen, dan is het een feest van herkenning. Mocht je de muziek niks vinden, laat je dan overtuigen door de show die dit gezelschap neerzet. Mocht je de Gogol Bordello nog helemaal niet kennen, laat het dan een feest zijn ze te leren kennen op deze manier.

Tegenwoordig leent een band zijn bekendheid aan zijn live shows, niet aan deze cd’s die de band maakt. Een cd is alleen een excuus om te gaan touren. Ook al is deze DVD en cd uitgave heerlijk, kom maar weer mooi deze kant uit om een feestje te bouwen.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.