Sandstone – Purging The Past

Door Ben van Kempen 29 november 2009 Reacties staat uit voor Sandstone – Purging The Past

Ierland staat nou niet bekend om zijn power metal. Sandstone hoopt daar verandering in te brengen. Debuutalbum Tides Of Opinion was niet onaardig ontvangen en dat heeft dan nu de mogelijkheden geopend voor album numero twee, Purging The Past – in Ierland al gereleased, maar nog even in een nieuw jasje gestoken voor ons.

Purging The Past doet denken aan veel andere acts: Fates Warning, Queensr?che, Freedom Call en nog veel meer. Dat betekent aan de ene kant dat Sandstone kwalitatief degelijke muziek maakt, wat goed in elkaar zit en dus potentie heeft, maar aan de andere kant is het ook het grootste probleem van de Ierse band: dit is geen unieke band, maar een degelijke echo, dan wel mix, van vele andere power metal-achtige bands. Wat de eerste paar nummers, ‘Anymore Lies’ en ‘Hiding In The Shadows’ al bewijzen is dat de zanger bijvoorbeeld een uitstekende, zuivere en technisch sterke stem heeft, maar tevens een die we niet écht blijven onthouden. De nummers zijn goed gestructureerd en het gitaarwerk en drumspel is prima in orde, maar is simpelweg wat te veilig. Dit is de grootste reden waarom Purging The Past niet interessant zou zijn – het is dan ook wel heel fijn dat sommige nummers wat beter zijn.

Met stip de beste twee nummers op het album zijn ‘Son Of Carthage’ en ‘The Road To Guantanamo’. Met net wat meer pit en energie lukt het hier de band om het eigen geluid dan toch wel goed te laten overkomen. ‘Son Of Carthage’ is een subtiele meezinger die hier en daar toch lekker snel gaat. Daarbij zijn de teksten ook een niveau hoger. ‘The Road To Guantanamo’ begint met een prachtig, kort en ritmisch intro, waarna het nummer langzaam doormarcheert naar een steeds hoger niveau: het refrein is onconventioneel maar erg lekker.

Purging The Past is erg leuk voor de liefhebber van power metal, aangezien de kwaliteit zeker erg degelijk is. Omdat de band echter bij de meeste nummers wat te weinig van zichzelf laat zien door de veilige route te nemen zal Sandstone de subtop in de power metal zeker nog niet ontstijgen. Dat is jammer, want het lijkt erop alsof de band het wel in zich heeft zitten. Een tip voor de toekomst: probeer wat heftiger te zijn – ‘Happy Birthday’ zou bijvoorbeeld een stuk beter zijn met een andere tekst.

Score: ★★★☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.