And So I Watch You From Afar – And So I Watch You From Afar

Door Twan Scheffers 1 december 2009 Reacties staat uit voor And So I Watch You From Afar – And So I Watch You From Afar

Een maand geleden kwam ik door een Tweet bij deze discussie terecht: “Kan Popjournalistiek- wat een groot woord, nog wel serieus te nemen zijn? Toen las ik een regel waarin ik mijzelf nogal behoorlijk herkende: “Anderzijds de popjournalistiek waarin de auteur zijn/haar enthousiasme over bepaalde muziek (/-stromingen) graag met de lezer deelt.” Dat dit niet ontkent kan worden, weet iedereen die ook maar ooit iets over muziek heeft geschreven. Soms heb je rauwe en zware kost, een cd die je niet boeit, maar meestal heb je een eigen keuze. Deze keuze laat je functioneren dat je alleen een cd pakt waarvan je zelf al helemaal van overtuigt bent dat deze geweldig is. Iets wat mij met deze cd ook is overkomen.

De cd is namelijk al een tijdje uit, het was de debuut cd van deze band. Maar doordat we nu het einde van het jaar benaderen en deze band over het gehele jaar genomen toch wel de indrukwekkendste nieuwkomer is, en deze plaat ronduit subliem te noemen is, wil ik hem wel besproken hebben.

And So I Watch You From A Far is een Ierse band. Een Ierse band waarvan wij in Nederland waarschijnlijk nog nooit hebben gehoord. Wanneer je een Belg bent is de kans ietsjes groter. De band stond namelijk al eerder op Pukkelpop een meeslepende show weg te geven. De muziek van de Ieren hangt ergens tussen de hardere stukken van Oceansize en het popgehalte van TMF. De nummers blijven instant hangen in je geheugen en laten je niet meer los. Wanneer ze de volgende keer uit je boxen komen, roept het gelijk een moment van herkenning op.

Dat experimentele muziek dus niet bij voorbaat gepingel moet zijn a la The Mars Volta bewijst deze plaat. Een uur lang krijg je emotievolle muziek voorgeschoteld. Zonder zang weliswaar, maar je wordt er ingezogen. Hoogtepunten op de plaat zijn het drammende ‘Clench Fist, Grith Teeth… Go!’, het sfeervolle- met allerlei bijgevoegde samples, eerste nummer ‘Set Guitars To Kill’ en het in vergelijking rustige nummer ‘I Capture Castles’. Dan zijn we nog maar bij track drie van deze cd en hebben we het niet over de bonus disc gehad waarop nog eens drie kwartier muziek is gepropt.

Sommige dingen zijn onbeschrijfbaar omdat ze zo heerlijk zijn, zo meeslepend, zo puur, zo echt. And So I Watch You From Afar heeft dit weten te bereiken bij mij, met hun debuutplaat And So I Watch You From A Far. Hopelijk voor jou ook, neem in ieder geval de moeite om het te beluisteren via hun MySpace-pagina.

Score: ★★★★★

Je kunt geen reactie achterlaten.