Mnemic

Door Ben van Kempen 1 december 2009 Reacties staat uit voor Mnemic

Mnemic kan wel worden gezien als de missende link tussen het harde, complexe geweld van bands als Meshuggah, Gojira en Mastodon aan de ene kant en de melodischere metal van een band als Sonic Syndicate. Dat is echter een te ruwe beschrijving: de band flirt ook nog metalcore en industrial metal. Het nieuwe album van de Denen zit er aan te komen en heet Sons of the System, daarom een interview met gitarist Rune Stigart.

“Het gaat heel goed met de band, vooral omdat we blij zijn dat we terug kunnen komen met een album waar we ons heel sterk en zeker bij voelen. We zijn nu bezig geweest met het voorbereiden en het mentale opladen voor de release van het album.” Het laatste jaar heeft de band namelijk maar een paar shows gespeeld. De focus lag op schrijven, schrijven en nog eens schrijven en daar natuurlijk ook nog met een kritisch oog naar kijken. “Creatief gezien was het een heel compact jaar. Dat was niet makkelijk, maar het was het wel waard. Er zitten een paar shows tussen het afmaken van het album en de release. Voor de rest is het nu alleen publiciteitswerk: interviews, merchandise en dergelijke.”

Sons of the System zal het vierde album van Mnemic worden – tevens ook de vierde uitgebracht onder het grote label Nuclear Blast Records. “Verwacht een beter gedefinieerde en een volwassener Mnemic. We hebben nog nooit zo zeker geklonken. Er is natuurlijk genoeg ruimte voor experimenteren en twijfel tijdens het schrijfproces, maar we wisten altijd wat we wilden en wat we niet wilden vanaf het begin. We zijn bezig geweest met experimenteren binnen het redelijk flexibele ‘frame’ dat we onszelf geven. Het is alsof we teruggaan naar de basis terwijl we nog steeds voorruit kijken. We klinken meer als Mnemic dan we in een lange tijd hebben gedaan, maar toch proberen we nog wel nieuwe dingen. Het is dynamisch en speels.” In vergelijkingen met wat Mnemic hiervoor heeft gedaan is het geluid en de aanpak veel meer open. “Het is droger, meer omlaag gespeeld en erg dynamisch. Het is niet altijd in-your-face. In plaats daarvan is het veel persoonlijker en heviger op een traditionelere, old-school manier. Tegelijkertijd zijn bijvoorbeeld de samples veel eerder in het proces toegevoegd in het proces waardoor ze veel meer een onderdeel van het geheel en van het nummer in het specifiek zijn.”

Kortom, Sons of the System is voor Mnemic een terugkeer naar de basis en tegelijkertijd een volwassener, meer ontwikkeld geluid dan ooit tevoren. Toch zijn er een paar manieren waarop Mnemic altijd zijn innerlijke kind in ere houdt. “Ik hou echt van science-fiction, vooral van de visuele aspecten ervan – vooral aangezien ik ook een illustrator ben. Vandaar het nummer ‘March Of The Tripods’. Muziek en beeld heeft voor mij altijd een erg hechte connectie, en ik wilde dan dus ook graag een nummer schrijven die de dreigende ritmes van de marcherende Tripods eer aan zou doen. Een beetje in de trand van de marcherende hamers in The Wall van Pink Floyd, ook al is het daar geen referentie naar. Naar ‘March Of The Tripods’ kan ik altijd luisteren, net als ‘Diesel Uterus’.” Sons Of The Systems komt in Januari uit, met een cover die ook gemaakt is door de band zelf. Dat was niet geheel gepland, maar na veel input en communicatie met veel artiesten wat uiteindelijk nergens naartoe leidde, werd het uiteindelijk een combinatie van die idee?n, uitgevoerd door een paar van die artiesten samen met Rune en gitarist en toetsenist Mercea Gabriel Eftemie. “Dat werkte prima, en het gevoel dat het ‘home-made’ is maakt het alleen maar beter, vind ik zelf.”

In de directe toekomst staat er nog niet veel gepland. Er staat een video in de planning en er is een Deense tour gepland, maar nog niet veel meer dan dat. De Deense metalwereld is klein, maar intens. “We doen wat we kunnen om ons te laten horen en ik denk dat we dat prima doen. De Deense mentaliteit is een plezierige en dat klinkt door in onze muziek. Dat kun je merken in bands als The Psyke Project, Raunchy, Illdisposed en FUKT om zo maar even een paar te noemen.” Op de lange termijn zal er wat meer getourd worden, met waarschijnlijk een paar festivals. Een tour met Metallica zit er echter voorlopig niet meer in. “Het was surrealistisch en waanzinnig om voor Metallica te openen. Het wordt gewoon niet groter dan dat. Het was heel speciaal om voor ‘hun’ publiek te spelen en nog een goede reactie te krijgen ook. Gewoon heel gek…” Het was ook een verrassing om erachter te komen dat de heren van Metallica ook een persoonlijke interesse hadden in Mnemic. “Ja, ze zijn ook fans van Mnemic, vooral Rob. Dat is een geslaagde misse! Nee, serieus, je voelt je er helemaal warm van binnen van. Natuurlijk zijn er nog wel andere acts om het podium mee te delen, maar dat blijft dromen. Ik zou het niet erg vinden om te spelen met Devin Townsend, of Rammstein, maar dat is even onwaarschijnlijk als Metallica, haha! Maar goed, er zijn veel band waar we mee zouden willen spelen – we zijn niet kieskeurig!”

Kortom, er zijn nog genoeg dromen te verwezenlijken voor deze metalband uit Denemarken. “Hopelijk krijgen we goede reviews voor het album en daarmee ook goede tour-mogelijkheden. Persoonlijk zou ik ook graag wat van het nieuwe materiaal op een goede soundtrack terug zien. De regisseur Alex Proyas gaat misschien een versie van “The Tripods” maken, dus daar is misschien een opening, hehe…” Maar eerst is er nog de gewone gang van zaken. “Hopelijk kunnen we jullie binnenkort zien en voor jullie spelen! We hebben ons deel gedaan, hopelijk boeken jullie ons! Nee, serieus, geef Sons of the System een kans en kom langs als we met een crashlanding langskomen in jullie buurt. Tot dan, truck on, good people! SK?L!”

Je kunt geen reactie achterlaten.