C-mon & Kypski – We Are Square

Door Marcel Kamphuis 3 december 2009 Reacties staat uit voor C-mon & Kypski – We Are Square

cmonandkyproarNa eerder een jazz- en rockcompilatie uitgebracht te hebben, slaat C-Mon & Kypski alweer een nieuwe weg in. In de afgelopen twee jaar is het viertal uitgegroeid van hiphop/electronica turntablist-duo tot een overweldigende band. De Utrechters brengen op hun nieuwste plaat een grensverleggende sound. Volgens veel doet hun nieuwe We Are Square denken aan een mengsel van DJ Shadow, Beck, Gogol Bordello, Fela Kuti, Super Furry Animals en Justice. Is het resultaat chaotisch of gewoonweg vernieuwend en veelzijdig?

De omslag van de band is gekomen doordat de heren twee maanden in Amerika zaten voor dertig shows. In het buitenland is veel inspiratie opgedaan en gitarist Dani?l Rose besloot om te gaan experimenteren met een banjo. De eerste ideetjes werden uitgewerkt en een nieuw album en sound zijn het resultaat.. ‘We kwamen tot de conclusie dat we een album wilden maken met het energieke live-gevoel. Vandaar ook de titel’ aldus de band. Dit terwijl ook We Are Square nog een herkenbare C-mon & Kypski-stempel bevat.

De hiphop en swingende rock is veranderd in ‘nog energiekere, nog wildere en nog avontuurlijkere’ muziek. Maar de grootste verandering is dat de heren nu ook zelf de microfoon te hand nemen, in tegenstelling tot de eerdere platen. Of ze hiermee fans zullen afschrikken? Waarschijnlijk niet, want de liefhebbers zijn ondertussen gewend dat C-mon & Kypski niet graag tweemaal hetzelfde trucje doet.

Wanneer een Nederlandse act uitgebreid door het imposante Amerika kan touren, dan valt het succes hiervan niet te ontkennen. En hoewel het nieuwste wapenfeit even wennen zal zijn, is het een een geslaagde en gedurfde keuze. Wel is We Are Square een erg gevarieerde plaat geworden, waardoor slecht een kleine selectie echt memorabel zal zijn. Toch nog een klein negatief puntje.

Score: ★★★½☆

Je kunt geen reactie achterlaten.