Elis – Catharsis

Elis is een band uit Liechtenstein; dat zie je niet zo vaak. Nou ja, niet volledig uit Liechtenstein: zangeres Sandra Schleret, tevens bekend als de zangeres van Siegfried, komt uit Oostenrijk. Elis is toch echter heel wat anders, want de band maakt symfonische gothic metal. Het is dan ook niet vreemd dat deze band in de line-up van de Beauty & The Beast tour staat, waar ze natuurlijk hopen het nieuwe album Catharsis onder de aandacht te brengen.

Catharsis is het vierde album van de band, maar het eerste album waarbij Sandra Schleret zingt, wat natuurlijk wel een flinke impact heeft op een band die zo rond de zangeres heen is gebouwd. De vorige zangeres, Sabine Dünser, is namelijk overleden aan een bloeding in de hersenen nadat het vorige album was afgerond. Het is dan ook niet vreemd dat Catharsis een duister album is wat draait om heling en herstel, hoe pijnlijk ook. Op sommige nummers komt dit beter over dan op andere nummers. Neem ‘Warrior’s Tale’, een somber nummer met zeer goed gevonden melodie?n, waar het pijnlijke proces goed vertaald wordt naar de muziek. Maar ook op ‘Firefly’ komt dit goed over, al is de toon hier een stuk positiever, wanneer we Sandra horen zingen over hoe het goed voelt om het leven te voelen. De snelle, maar zeer schone solo’s passen goed bij dit toch redelijk zachte nummer.

Op zijn best is Elis dan ook gothic metal met een duister, symfonisch randje, dat daadwerkelijk wat unieks brengt in het goed gevulde genre. Helaas is er ook een kanttekening: op sommige nummers komt de stem van zangeres Sandra toch wat zeurderig over en zijn de riffs wat te simpel. Een voorbeeld is het nummer ‘Mother’s Fire’, wat alleen gered wordt met een redelijk degelijk refrein en aardige brug, maar voor de rest wat simpel aanvoelt.

Catharsis is een aanrader voor de liefhebbers van de gothic metal, al moet er niet gerekend worden op een hevig album. Jawel, het is tekstueel en thematisch gezien het gevoeligste, duisterste album van Elis, maar dat is nog steeds redelijk zacht en gevoelig. Dat betekent niet dat er wel een paar mooie momenten in zitten en dat Catharsis geen album is waarbij het echt mis gaat. De meeste nummers missen alleen de kwaliteit om niet op een gegeven moment te gaan vervelen: het geluid is toch nog wat te vlak.

Score: ★★½☆☆