Jasper Erkens – The Brightest Story

Door Malu van de Kerkhof 3 december 2009 Reacties staat uit voor Jasper Erkens – The Brightest Story

Hij kreeg op zijn elfde verjaardag een gitaar van zijn ouders. Schreef zijn eerste nummers op zijn twaalfde. Had een jaar later zijn eerste concert, waardoor hij bekend kwam te staan om zijn volwassen stemgeluid dat ook bij vlagen doet denken aan Nick Drake en James Morrisson. Hij won op zijn vijftiende de Silver Medal and Audience Prize bij HUMO Rock Rally 2008. En met klap op de vuurpijl had hij op zijn zestiende een debuut album met maar liefst een nummer één hit. Aangenaam, ik spreek hier over Jasper Erkens.

De verwachtingen waren dan ook erg hoog toen The Brightest Story uitkwam. Wat zou de zestienjarige Belg ons toezingen? Geholpen door producer Fritz Sundermann (Sioen, La?s, Elisa Waut, Junior Jazz) komt hij met een zeer volwassen plaat. Het album telt maar liefst elf nummers, waaronder de cover van Gnarls Barkley ‘Crazy’.

De cd begint met het pakkende powerpop nummer ‘Everbody Is The Same’, wat perfect aansluit op ‘Waiting Like A Dog’. Toch bevat de cd ook intimiteit. Jasper verrast ook ons aangenaam met ballads zoals ‘Dear Diary’, ‘How Could I Know’ en ‘Needed’, waarin de singer-songwriter begeleid wordt door toetsen en strijkers en hiermee folk-invloeden laat horen. De elf nummers zijn hierdoor van hoog niveau. Balancerend tussen stijlen als powerpop, akoestisch en folk weet Jasper Erkens een perfect balans te vinden. Elk nummer heeft zijn eigen zeggingskracht en komt sterk naar voren door zijn warme, doorleefde en volle stem. De zanger lijkt daarentegen zichzelf wel heel erg een Amerikaans accent aan te meten, waardoor het niet altijd natuurlijk klinkt.

Ben je fan van Damien Rice, Jeff Buckly en Nick Drake? Dan kan je beslist je hart ophalen bij dit album. Het album is lekker divers, pakkend, verveelt geen moment en doet hij het goed bij welke stemming dan ook. Jasper Erkens pakt en blijft je vasthouden tot de laatste noot.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.