Fever Ray @ Paradiso, Amsterdam

feverrayroarHet optreden van Fever Ray op Lowlands kreeg een dikke 9 van het altijd kritische 3VOOR12: ‘Er is geen andere act die qua geluid ook maar in de buurt komt.’ De website Jimmy Alter vatte het optreden samen als: ‘Dit is één van de meest bijzondere acts die je op Lowlands tegen kan komen. Een betoverend schouwspel dat je weet te betoveren van het begin tot het eind.’ Het concert wat ze vanavond komt geven in Paradiso is dan ook hartstikke uitverkocht. En ook het enthousiasme van de concertzaal blijft niet uit, de Paradiso-website kondigt het optreden van de Zweedse aan als: ‘deze liveshow is een ware beleving.’

Dat het een bijzonder avond is, bewijst ook Hildur Gu?nadóttir. Ze is vandaag het voorprogramma en enkel gewapend met een cello, geeft ze een prachtig duister optreden. Ze is gehuld in witte veren en de zaal is rokerig en donker, waardoor er een griezelige sfeer ontstaat. Waar haar muziek perfect bij aansluit. De instrumentele set wordt geen enkele keer onderbroken met een dankwoord en is helaas al redelijk snel afgelopen. Hoewel, de laatste noot die Gu?nadóttir aanslaat, blijft klinken totdat de hoofdact komt. Merkwaardig. Een klein half uur is het donker in de zaal, met de laatste noot van het voorprogramma door de speakers.

Dat Karin Dreijer-Andersson met haar Fever Ray een aparte band heeft wordt al duidelijk op plaat, maar de live-show voegt hier nog veel meer aan toe. Zonder aankondiging en zonder podiumverlichting, maar met erg veel rook, worden de nummers gespeeld. Door de hoeveelheid rook, wordt er een prachtige lasershow zichtbaar. Die vaak verandert op de maat van harde dreunen. En zo ook een aantal kamerlampen die spookachtig oplichten op de harde muziek. De muziek wordt iets anders gespeeld dan op de plaat, waardoor de misvormde stem van Dreijer-Andersson een stuk minder belangrijk is geworden. Dit terwijl ze ook vanavond een prachtige frontvrouw is.

Opvallend is dat de zangeres redelijk achterin het podium staat en het soms enkel de toetsenist is die wat komt dansen voorin het podium. Het live-optreden is erg theatraal en donker en past hierdoor perfect bij de muziek. Elke bezoeker die sceptisch de zaal binnenkwam, zal deze met een grote glimlach verlaten. Al de verhalen zijn waar: Fever Ray is een prachtige en unieke live-act. En dat het geen eendagsvlieg is wordt tevens bewezen, want het optreden bevat genoeg nieuwe nummers – en covers van Peter Gabriel, Nick Cave en Vashti Bunyan. Die wellicht nog beter zijn dan die op het debuut.

1 Comment

Comments are closed.