Local Natives – Gorilla Manor

Zonder ooit eerder gehoord te hebben van de Local Natives kreeg ik deze promocd in mijn brievenbus geschoven. De voorkant geeft me de indruk dat ik hier te maken heb met een artistiek ingesteld indie rock bandje. En mijn voorgevoel heeft me niet in de steek gelaten, want deze vijf heren uit L.A. maken inderdaad indie rock met een artistieke en folky insteek.

Na de opening met de drukstokken die uitmondt in het dansbare melodietje in ‘Camera Talks’ wordt meteen duidelijk dat dit openingsnummer een enorme hitpotentie heeft. Maar ook het volgende nummer ‘Airplanes’heeft ondanks zijn lagere dansbaarheidfactor de potentie uit te groeien tot een hit. De aanstekelijke zin “I love it all so much / I call / I want you back, back, back”, die gedurende het nummer meerdere malen terugkomt doet zijn werk erg goed. Ook het vierde nummer ‘Who Knows Who Cares’ is een fijn nummer. Deze heeft een wat bombastischer geluid dan de rest van de plaat, wat onder andere wordt bereikt door de toevoeging van wat extra instrumenten.

Over de andere drie nummers ben ik helaas wat sneller klaar. Het lijkt bij elk nummer alsof ze zijn blijven steken in de intro. Van opbouw en spanning is weinig sprake en de nummers zijn te rustig om op wat voor andere manier dan ook een reactie uit te lokken.

Het gevoel waar je mee achterblijft na het luisteren van deze cd is dat de Local Natives hele degelijke indie maken, met een aantal ups en down. Het volledige debuutalbum is nu alweer een maand uit, maar of het debuut een succes zal worden moet in de loop van 2010 gaan blijken. Het heeft de potentie aan te slaan, want de heren kunnen wel degelijk goede nummers schrijven. Tegelijkertijd bestaat ook het risico dat ze zullen verdrinken in de eindeloze zee aan indie en folk bandjes.

Score: ★★★☆☆