Kauan – Aava Tuulen Maa

Kauan maakt folk muziek, maar met een dikke laag duistere atmosfeer. Wat eerst nog een element van metal had heeft dat nu helemaal achter zich gelaten op de laatste release Aava Tuulen Maa. Dit is op zich prachtige muziek, zo lang we niet de eis stellen dat het energiek en opwindend is. Nee, het derde album van de Russen kan beter als ontspannend achtergrondmuziekje dienen, waarin het een goddelijke rust met een duister randje cre?ert.

Er is eigenlijk verbazingwekkend weinig te zeggen over deze release. Met zoete, kalme percussie, hypnotiserende geluiden van het keyboard, een gevoelige, diep mannelijke stem en hier en daar een cello geven de vijf nummer precies hetzelfde gevoel af; een gevoel van rust of beter gezegd stilte voor de storm, aangezien er altijd een duistere toon door de doom folk van Anton Belov en Lyubov Mushnikova zit. Voor degenen die zijn muziek beleeft door het volume hoog te zetten en lekker te schreeuwen is Aava Tuulen Maa ongeveer de grootste miskoop die er kan gemaakt worden. Wie deze muziek op de achtergrond draait in bad, of bij het ‘s avonds in een donker bos lopen, die begrijpt deze muziek een stuk beter.

Meesterbrein Anton Belov neemt op elk nummer – en vier van de vijf klokken boven de tien minuten – rustig en gestructureerd de tijd om elk nummer een ontwikkeling te laten doormaken. Dat betekent niet dat de nummers naar een groots crescendo toewerken, maar eerder dat de nummers als golven kabbelen qua intensiteit. Zelfs op de meeste heftige stukken in bijvoorbeeld ‘Sokea Sisar’ hebben we met niet veel meer te maken dan een intens hypnotiserend stukje toetswerk, met een gitaar eronder en een of twee andere geluiden erbij.

Aava Tuulen Maa is muziek voor het gevoel. Het is jammer dat het hele album op dezelfde manier werkt, zodat het echt een geval is waarbij je van het trucje moet houden. De meesten zullen toch verveeld raken door het gebrek aan vari?teit, anderen zullen Aava Tuulen Maa eindeloos kunnen op zetten – bijvoorbeeld als meditatief gebruik.

Score: ★★½☆☆