Awkward I – I Really Should Whisper

Door Malu van de Kerkhof 7 december 2009 Reacties staat uit voor Awkward I – I Really Should Whisper

Hij staat voornamelijk bekend als bassist van Alamo Race Track, maar in feite is Djurre de Haan al sinds 2001 bezig met zijn eigen muziek. Samen met Diederik Nomden – hij speelde eerder in Johan en Daryll-Ann – begon hij thuis liedjes op te nemen. Dit in alle rust, zonder verwachtingen en haast. De samenwerking tussen de heren verliep zo goed, Awkward I werd geboren.

Al snel sloten Jelte van Andel (cello en bas) en Susanne Linssen (viool) zich aan bij de band. Door deze toevoeging vonden ze een eigen sound, dat het best te typeren is als moderne folk. Samen namen ze bij Excelsior Recordings het debuutalbum I really should whisper op. Een geheimzinnige titel, waarbij zanger Djurre zich verdiept in het menselijk denken en gedrag, waar je vervolgens een mening over kan vormen. Dit heeft hij erg breed genomen, want de cd is erg persoonlijk met liedjes over de dood, onzekerheid en liefde. Hij doet dit op een intense, maar eerlijke manier. Zo kan het nummer ‘Cytheria Squirts’ pornografisch overkomen, met tekst als “She is a real intimate girl. Embrace me with open legs, asks me if I will fertilize her egg. She says come on, we’ll make a wave, we’ll make a wave”.

Toch is het album alles behalve choquerend. De stem van Djurre is zacht en kalm en de luchtige nummers volgen elkaar in een rustig tempo op. Tussen het luisteren door hoor je verschillende geluiden, die subtiel aanwezig zijn. Dit kan het aanstekelijk gitaar gepingel zijn, het klokkenspel, gestrijk op een cello, een orgel of blazers. Dit zorgt voor een warm tintje en veel diversiteit.

Met I really should whisper levert Awkward I een pareltje af. Nederland heeft er een nieuw talent bij. Talent dat met iets nieuws komt. Folk, maar toch met een ruw, modern randje. Awkward I verrast en inspireert je.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.