Don’t Mention The War – Whack A Mole

Door Ben van Kempen 7 december 2009 Reacties staat uit voor Don’t Mention The War – Whack A Mole

Bij veel bands heeft het zin om te zeggen wat voor genre het precies, waarin het wel of niet afwijkt daarin en wat het aan het genre toevoegt – dit alles om het ook snel goed duidelijk te maken voor de lezer waar het allemaal om gaat. Bij de band Don’t Mention The War uit ons eigen Nederland heeft die aanpak weinig zin, want dit viertal heeft met de EP Whack A Mole experimenteren tot een kunstvorm verheven. Wat eerst als een chaotische orkaan van experimenterend geluid kan overkomen, zal al snel duidelijker en duidelijker vorm krijgen. Don’t Mention The War, die duidelijk van een portie humor en absurdisme houden door een referentie naar Fawlty Towers te gebruiken als bandnaam, mixen elementen van punk, hardcore en metal en komen daarmee tot rauwe, complexe muziek die goed werkt. Met explosies van rauw vocaal geweld en eenvoudige, doeltreffende riffs en brute drums komen snelle, krachtige nummers tot leven. Tot zo ver prima – en het zou allemaal al gewoon best aardig zijn als het hier stopte. Vervolgens komt hier nog de eindeloze tempowisselingen en onconventionele structuren in de nummers bij, de subtiele en rustige passage op ‘#5’ waarbij machtig instrumenteel werk wordt vertoond dat steeds dreigender en dreigender opbouwt en de Santana-achtige passage in ‘Flesh Before Bread’, perfect verwerkt in het rauwe stuk ervoor en erna…

Het robuuste geluid van Whack A Mole klinkt al lekker rauw en energiek, maar dankzij de briljante verwerking van waar de band dan ook maar zin in heeft lukt het Don’t Mention The War om op deze EP een eigen klank neer te zetten die zijn weerga niet heeft en het label experimenteel volwaardig eer aan te doen. Zelfs op het eerste nummer, ‘You’re Fucked, Sunshine’, dat eigenlijk het minste experimenteel is van alle zes de nummers en daarmee misschien ook de veiligste, is een eigen geluid direct duidelijk. Het zou niemand moeten verbazen als deze EP geen slecht begin gaat zijn van een goede carrière, want dit smaakt naar meer, zeker als de band eraan zou werken om hier en daar net wat meer de balans te vinden tussen chaotisch en rustig.

Score: ★★★★½

Je kunt geen reactie achterlaten.