Artiesten over Dimebag Darrell

Door Marcel Kamphuis 8 december 2009 Reacties staat uit voor Artiesten over Dimebag Darrell

De dood van Pantera-gitarist Dimebag Darrell kwam uiteraard voor veel als een grote schok, zo ook bij veel artiesten. Artiesten die hem soms zagen als groot voorbeeld. Wij hadden exclusieve interviews met een aantal muzikanten om te praten over de legende die Dimebag Darrell heet. Zo spraken we Sander Gommans (After Forever), Mark Jansen (ex-After Forever, Epica), Dallas Green (Alexisonfire/City And Colour), Nick Villapiano (The Parlor Mob), Glenn Esmond (The Butterfly Effect), Hadassa Kosten (theNAME), Torkjell R?d (Audrey Horne), Mike Vennart (Oceansize) en verschillende leden van August Burns Red voor een exclusief interview.

Gitaristen Sander Gommans (After Forever) en Mark Jansen (ex-After Forever, Epica) hebben een zeer belangrijke band met Pantera. ‘Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het allemaal is begonnen met Dimebag Darrell en zijn Pantera. Voordat we nog een band hadden, waren we altijd druk gitaarriffjes aan het naspelen van Darrell. Zijn stijl is altijd erg herkenbaar geweest en hoe hij speelde heeft altijd veel indruk gemaakt. Dat hij werd doodgeschoten heeft me ook wel geschrokken, overigens ben ik hierdoor niet echt bewuster geworden op het podium. Wanneer iemand je kwaad wilt doen, dan zou dit ook op straat kunnen gebeuren.’

Amerikaan Nick Villapiano (The Parlor Mob) mag met zijn psychedelische rockband dan ver staan van Pantera, maar schijn bedriegt. ‘Vroeger had ik twee idolen, dat waren Metallica en Pantera. En misschien ook een beetje Black Sabbath.’ De dag dat Dimebag werd doodgeschoten, herinnert hij zich ook nog precies. ‘Ik was destijds bij een optreden van vrienden en ik ben wekenlang in schok geweest na het nieuws. Ik kon het niet geloven. Eigenlijk kan ik het nog altijd niet geloven, het is te onwerkelijk. Het ongeval is erg vreselijk, maar de gedachten om tijdens een live-optreden iemand te vermoorden is helemaal niet te begrijpen. Mensen keken maanden naar het concert uit, ze gingen met tegenzin dagelijks werken om het concertkaartje te kunnen betalen. Ze wilden de vervelende werkdagen een beetje opfleuren om eindelijk Dimebag te kunnen zien spelen. En Dimebag, die daar voor het publiek staat te spelen om hun even een pleziertje te geven in de dagelijkse sleur, wordt gewoon doodgeschoten door een belachelijk gek. De laatste jaren is de wereld steeds belachelijker aan het worden. Het heeft me heel erg geraakt.’ Niet alleen aan de prachtige woorden, maar ook aan Nick zijn gezicht is de emotie duidelijk weer terug te zien.

The Butterfly Effect-bassist Glenn Esmond had geen persoonlijke band met Dimebag Darrell, maar via het album Vulgar Display of Power voelde hij alsnog een klik. ‘Toen ik twintig was heb ik regelmatig geheadbangd op dat album, maar ontmoet heb ik hem nooit. Toen ik het nieuws destijds hoorde, voelde het alsnog alsof ik hem kende. In de muziekindustrie zijn we eigenlijk allemaal vrienden. Extra bedroefd werd ik omdat ik hem nooit live had zien spelen.’ En het heeft wel degelijk invloed gehad op de bassist tijdens het optreden. ‘Het heeft m’n gedrag niet echt veranderd, maar ik ben me wel gaan realiseren dat je op een podium eigenlijk een doelwit bent. Het heeft me wel bang gemaakt. Ik heb een lange tijd stagedivers met een heel andere blik aangekeken dan daarvoor… ‘

Zangeres Hadassa Kosten van metalband theNAME kan het nog altijd niet bevatten: ‘Het is natuurlijk nog steeds belachelijk hoe hij aan zijn einde is gekomen en dat zal het uiteraard altijd blijven. Het mooie is wel dat hij nu, vijf jaar na zijn dood, nog steeds een gitaarheld is en nog altijd een voorbeeld is voor duizenden gitaristen. Vooral zijn riffs, eigen manier van spelen en fantastische manier van soleren zijn ongekend, zoals in ‘Floods’ en ‘Domination’ bijvoorbeeld. Het blijft verschrikkelijk, maar hij is gelukkig nog lang niet vergeten.’

Ook de leden van August Burns Red zijn aangeslagen nadat ze het hoorden van Dimebag. Zij het de een wat meer dan de ander. Gitarist JB Brubaker: “Obviously a guitarlegend murderd on stage is terrible, it’s horrific. It’s almost, if I can use the word, ironic that he died on stage doing what he loved the most, playing guitar. It’s awfull the way he went and it was definitely a sad day for metal.” Drummer Matt Greiner vult hem aan: “I was shocked when I heard it, I mean, the guy is crazy for doing that. And he killed other people too, right? Crazy and hard to believe it was true.” De band is dan misschien niet direct beinvloed door hem, JB wil toch kwijt dat Dimebag een stempel heeft gedrukt op de band: “He certainly was very influential for the genre. A lot of people who influenced me, were directly influenced by him. And we as band respect him.’

De eerste metalplaat die Dallas Green, de zanger van Alexisonfire en City And Colour, ooit kocht was van Pantera. ‘En ik weet nog precies wat er gebeurde toen Dimebag Darrell werd neergeschoten. Ik weet nog exact waar ik stond, wat ik deed en hoe ik reageerde. We waren aan het touren met Fear Factory en iedereen was geschokt. Maar niet alleen wij, natuurlijk ook de fans. Veel hadden de onderkant van hun baard rood geverfd als eerbetoon voor de Dimebag. Het was een gekke avond. Het heeft me verder gelukkig niet erg be?nvloed. Bij ons komen ook vaak bezoekers op het podium, maar ik heb nooit gedacht dat ze me iets wilden aandoen. We maken dan ook veel minder agressieve muziek dan Pantera doet. Bij ons komen fans enkel op het podium om ons een knuffel te geven. We hebben erg aardige fans.’

Audrey Horne-zanger Torkjell R?d werd op de betreffende dag uit z’n bed gebeld door een vriend. ‘Of ik het nieuws al had gehoord. En het is niet alleen erg omdat iemand onschuldig werd doodgeschoten, maar er was ook totaal geen uitleg. Zelfs al wanneer het een Pantera-fan was, dan ben je nog geestelijk niet helemaal in orde. Dimebag was de grootste guitar hero die er was. Natuurlijk waren er gitaristen als Van Halen, maar hij was de eerste metalgeori?nteerde held. Hij heeft de horizon zeker verbreed en hoewel ik hem nooit heb ontmoet, lijkt het me ook een erg aardige vent. Hij liet blijken dat je niet depressief hoefde te zijn voor metalmuziek, maar met een grote glimlach stond hij te genieten op het podium.’ Helaas laat de frontman ons weten nog regelmatig terug te denken aan de dag. ‘Toen ik bijvoorbeeld in Tsjechi? stond te spelen met Audrey Horne. Iemand in het publiek had meer interesse in de band na ons en wilde ons weghebben. Het begon met een beetje schreeuwen, maar het werden al snel dreigementen en uiteindelijk had hij mijn been te pakken. Gelukkig kon ik hem van me af houden. Ik waarschuwde nog de beveiliging om hem weg te halen, maar die vonden dat we hem maar moesten negeren. Dat zijn toch momenten dat ik even terug denk aan Dimebag en die bewuste avond.’

Oceansize frontman Mike Vennart: “I couldn’t believe it. I was helping another band, so i didn’t get the whole story at first. But we are big Pantera fans, we have the dvd and we watched it in our tourbus. It was absolutely hillarious. Some of the most funny fucking things, it predates Jackass. And Dimebag Darrell came accros as a really funny, funloving guy. So it was very shocking. ‘Why would somebody do that?’ It was one of the most shocking things i ever heard about rockmusic. He was one of my favorite guitarists, pretty different. Loved the style, loved the tunes. He made some of the best metalalbums of all time. Fucking perfect music, fucking brilliant man.”

Je kunt geen reactie achterlaten.