Despised Icon – Day Of Mourning

Door Willem Schutte 8 december 2009 Reacties staat uit voor Despised Icon – Day Of Mourning

The Plasmarifle, Ion Dissonance, Beneath The Massacre en Despised Icon. De Canadese metal en metalcore acts zijn de laatste jaren in opmars. De band met de meeste succes is ongetwijfelt Despised Icon. Deze band die een van de grondleggers van het genre ‘deathcore’ is bengt hun vierde album uit Day Of Mourning.

Het lijkt alsof Despised Icon van album tot album minder deathmetal in de muziek verwerkt en meer metalcore. Het nieuwe album Day of Mourning lijkt met deze gedachte een logische opvolger.

Natuurlijk heeft het alles wat je verwacht van een Despised Icon plaat: hyperblaststukken, chucca chucca breakdowns, af en toe een solo en twee zangers die elkaar goed aanvullen.

Toch heb ik het idee dat het typische stemgeluid Alexandre Erian en Steve Marois naar achteren is gedrukt in de mix ten opzichte van The Ills of Modern Man. Jammer, want daar stond het perfect afgesteld. De solo in ‘Black Lungs’ is ietwat misplaatst, het lijkt alsof ze die uit een oude deathmetal plaat hebben gejat. Op zichzelf een goede solo, maar enorm misplaatst in een metalcore plaat uit anno 2009.

Het lijkt een trend te zijn in metalcore dat het laatste nummer een traag ietwat sludge achtige nummer is. War From A Harlots Mouth, The Acacia Strain, maar ook in hardcore is het gebruikelijk dat sommige bands zulke trage nummers doen. Ik ben van mening dat dit heel mooi kan uitpakken, maar ik was onprettig verrast toen ik sleepless hoorde. Het mist originaliteit en de stemmen passen helemaal niet.

Kortom, het is een Despised Icon plaat die we zouden moeten voorgeschoteld krijgen. Bovengemiddelde kwaliteit deathcore, goed opgefokt en sneller dan ooit te voren. Maar door een aantal zaken weet deze plaat mij niet zo te boeiend dan de vorige drie.

Score: ★★★½☆

Je kunt geen reactie achterlaten.