ISIS + Supports @ Vera, Groningen

Door Jeffrey Zweep 9 december 2009 Reacties staat uit voor ISIS + Supports @ Vera, Groningen

ISIS ROARHet Amerikaanse ISIS deed ter promotie van de nieuwe plaat, Wavering Radiant, Nederland al eens aan en wel in de Eindhovense Effenaar. Noord Nederland mag echter niet ontbreken bij dit vijftal, de band doet tijdens hun Europese wintertour de Groningse Vera aan. Tijdens deze tour mogen verschillende support-acts de avond openen en in de tweede helft van deze tour zijn er zelfs twee supports.

Het eveneens Amerikaanse Keelhaul mag stipt op acht uur aftrappen. Het viertal schotelt de zaal grotendeels instrumentale sludgemetal voor, het geluid houdt zich in het midden van een combinatie van Mastodon, Baroness en de hoofdact zelve. De band is rauw en beukt in op het gehoor, maar met een zekere mate. De mannen grappen dat bepaalde nummers over Vikingen gaan, omdat Vikingen de meest metal lui waren die ooit hebben geleefd.

Na een zeer korte ombouwpauze is het dan tijd voor Circle. De tweede band van de avond is behoorlijk gefreakt, de Finnen spelen deze avond de rol van podiumgekken. ‘Vreemd’ en ‘raar’, zo kan men de band het beste omschrijven na een set waar men maar geen grip op krijgt, Een deel van het publiek zoekt zelfs de op dat moment veilige kelderbar op, terwijl een andere groep compleet uit hun dak gaat. Zo bewijst het viertal dat er geen gulden middenweg is voor de muziek, je houdt ervan of je vind het verschrikkelijk.

ISIS is ook zo’n band, maar die vraagstelling gaat vanavond onder het publiek natuurlijk niet op. De mannen openen met een aantal nieuwe tracks, zo komen onder andere ‘Hall of the Dead’, ’20 Minutes / 40 Years’ en ‘Threshold of Transformation’ langs. Het geluid staat prima afgesteld, het gitaargeluid is goed te horen en de bass overstemd niets. Frontman Aaron Turner is tijdens de nummers goed te horen, maar laat tussendoor de communicatie afweten.

Natuurlijk kunnen de mannen van ISIS het niet maken om alleen maar nieuw materiaal af te leveren vanavond, we horen in de vorm van onder andere ‘Dulcinea’ en ‘Carry’ ook genoeg oud werk voorbij komen. Echter zijn alle voorgaande platen wel heel erg onderdrukt tijdens deze show, het is vooral Wavering Radiant wat de klok slaat.

Dit doet het vijftal echter naar behoren. De band staat bekend om z’n solide liveprestaties maar levert in Groningen wel een heel goede af. Na een dik uur is het echter tijd voor de standaard set om te eindigen, maar na flink wat gerammel met flessen bier op het podium komen de mannen terug voor een toegift. Eentje die rustig begint, maar eentje die de set in stijl afsluit, met als laatste nummer ‘Altered Course’. Op deze wijze weet ISIS niet alleen nieuwe fans aan zich te binden, maar ook snoert men critici de mond vanavond met zeer fijne, welhaast magistrale show.

Je kunt geen reactie achterlaten.