The Mars Volta @ 013, Tilburg

themarsvoltaroarDe heren van The Mars Volta stonden een paar maanden geleden nog in Paradiso, of wellicht had je ze gezien op Rock Werchter tijdens de hevige stortbuien, maar vandaag staan ze opnieuw in Nederland. De Amerikaanse rockband staat in Tilburg, waar ze vorig jaar ook reeds stonden. Toen gaven ze een energiek en overweldigend optreden. Nu hebben Cedric Bixler Zavala en zijn mannen een nieuwe plaat uit en staan ze er opnieuw, dit om hun grenzeloze en experimentele muziek te laten horen.

De groep is vandaag niet gevangen tussen tijdschema’s en mogen alles zelf bepalen, gelukkig komen ze alsnog op de afgesproken tijd het podium op. Zonder het publiek opgewarmd te hebben met een voorprogramma, knalt gelijk ‘Son et Lumiere/Inertiatic ESP’ erin. Door het opbouwende intro is dit een perfecte opener. Met de spastische en onregelmatige drums wordt ook gelijk de nieuwste aanwinst getest. Nieuw vanavond is namelijk drummer Dave Elitch. De 25-jarige zit pas een paar dagen bij de groep, dit omdat Thomas Pridgen onlangs de band verliet. Onduidelijk is of de nieuwe drummer een officieel lid is geworden, maar vanavond geeft hij zijn uiterste. De trommelaar is eigenlijk deel van nu-metalband Devils Gift, maar ook een experimenteler ritme blijkt gelukkig geen probleem.

Wie The Mars Volta vaker heeft gezien, is niet meer verbaasd door de hoeveelheid thee die zanger Cedric Bixler-Zavala voorgeschoteld krijgt. Maar door overduidelijke stemproblemen, heeft de roadie het extra druk met warme bakken zetten. De nummers zijn gekenmerkt door snelle overgangen, dit is helaas voor de stem van Cedric niet altijd haalbaar. Het vari?ren tussen erg hoog en laag weet hij helaas niet waar te maken. De band gaat van rustige sfeermomenten naar drukke rocknummers, waardoor de aandacht soms wat verslapt. Een ‘Since We’ve Been Wrong’ van het tegenvallende Octahedron wordt dan ook wisselvallig ontvangen.
The Mars Volta 08Ze zullen er vast niet gestaan hebben: maar mensen die niet van uitbundige jamsessies houden, hebben het vandaag moeilijk. De band gaat namelijk regelmatig nog even langer door terwijl de offici?le versie allang was afgelopen. Het is prachtig om de artiesten geconcentreerd en passievol aan het werk te zien. Helaas is hierdoor de rode draad in het optreden erg ver te vinden. Het totaalbeeld van het optreden is dan ook erg rommelig.

De setlist wordt afgesloten met ‘Roulette Dares (The Haunt Of)’ en het is opvallend dat het begint en eindigt met een nummer van debuutplaat De-Loused in the Comatorium. De kans is groot dat The Mars Volta uitgeroeid tot een band die het vooral moet hebben van oude klassieker, maar laten we hopen dat ze terug komen met een sterke studioplaat. Dat zou pas echt bij The Mars Volta passen, een band die graag het uiterste opzoekt.