Diablo Swing Orchestra

Door Ben van Kempen 10 december 2009 Reacties staat uit voor Diablo Swing Orchestra

Herinnert iemand zich de review van het nieuwe album van Diablo Swing Orchestra? Dat is onderhand al weer een kwart jaar geleden en daarom dat we contact zoeken met de band. Het duurt een tijdje voordat de antwoorden binnenkomen, door wat moeilijkheden die onderhand weer zijn opgelost. Dat is maar goed ook, want de aparte metal van de band, of je er nou van houdt of niet, verdient in elk geval om een plaatsje in de muziekwereld te hebben.

Sing-Along Songs for the Damned & Delirious heeft bij ons een goede review gekregen. Niet overal is dat zo het geval geweest. “De reviews en reacties waren heel verschillend. We hebben alles tussen de 0 en de 10 gekregen, dus ik zou zeggen dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn. Maar we hebben het idee gekregen van onze luisteraars dat degenen die ons vorige album goed vinden deze ook goed vinden.” Consistent is de band dus in elk geval wel. Toch zijn er natuurlijk wel verschillen met het vorige album. “We zouden graag willen denken dat de arrangementen veel beter in elkaar steken op dit album. We hebben erg veel tijd gestoken in de pre-production fase deze keer en dat merk je in het resultaat. De nummers zijn ook wat gevarieerder. Bovendien is het geluid ook wat heviger sinds we zijn overgestapt op zeven-snarige/baritone-gitaren.” Hevig of niet, het geluid bij Diablo Swing Orchestra is altijd wat vreemd geweest, zo ook de tekst. Toch zijn die teksten wel ge?nspireerd om het echte leven. “Ze komen van persoonlijke ervaringen, en worden dan een beetje verdraaid. Daarbij zijn de nummers ook inspiraties voor hoe de tekst erbij zou moeten klinken, dus be?nvloedt dat de tekst ook.”

Het nieuwe album is bij de fans in elk geval goed ontvangen. “Het is makkelijker én moeilijker om een fan-basis op te bouwen met een ongebruikelijk geluid. Maar in de muziekindustrie van vandaag is het natuurlijk een voordeel om een beetje op te vallen. Aan de andere kant is het ook zo dat de main-stream media óf geen oog heeft voor wat we doen óf het ze gewoon niet uit maakt. Ons ongebruikelijke geluid werkt twee kanten op, denk ik.” Hopelijk voor de band doet dat uiteindelijk de band toch meer goed dan niet goed. “De meest positieve reacties zijn dat mensen zeggen dat ze instrumenten leren spelen door onze muziek, of een band oprichten door ons. Er zijn natuurlijk ook negatieve reacties, maar daar verliezen we geen nachtrust door – als mensen niet van onze muziek houden, zo zij het.”

Jammer genoeg moeten we in Nederland de band nog even missen. Er waren twee shows in Nederland gepland, maar helaas ging er één van de twee niet door. Het festival waar dit zou zijn werd vanwege slechte voorverkoop gestopt. “Helaas ging het niet door. Daardoor konden we het andere optreden helaas ook niet laten doorgaan. Het doel is nog steeds wel om zo veel mogelijk te spelen – ook al zijn we ook al bezig met het voorzichtig beginnen met schrijven van nieuwe nummers. We zullen proberen zo snel mogelijk langs te komen. In de tussentijd spoor ik onze fans aan om aan te melden bij ons forum!

Je kunt geen reactie achterlaten.