Leverage – Circus Colossus

Door Ben van Kempen 12 december 2009 Reacties staat uit voor Leverage – Circus Colossus

Nog meer melodische metal uit Finland. Het is het enige land waar metal zo erg mainstream is geworden, maar helaas betekent dat ook dat er soms echt slecht spul uit komt zetten. Leverage heeft zich echter wel al met twee eerdere albums bewezen, wat misschien wel zou betekenen dat we hier wel met wat kwaliteit te maken hebben. In elk geval is de naam van het album, Circus Colussus, wel origineel. Circus Colussus is misschien niet erg verrassend. Na een vrij standaard intro zijn er nog negen nummers op waar relatief voorspelbare melodische metal wordt gemaakt. Met titels en teksten die vele power metal clichés waarmaken, stabiele en niet erg experimentele riffs en een hoge stem worden de verwachtingen alleen maar bevestigt.Naast dit slechte nieuws is er ook wat goed nieuws, want waar Leverage wel blij verrast, is de kwaliteit waarop hier en daar deze bekende formule wordt gepresenteerd.

Neem ‘Wolf And The Moon’, het nummer waar ook een low-budget clipje bij gemaakt is. Het is een nummer dat ondanks een voorspelbare structuur en ietwat nietszeggende teksten toch erin slaagt om een lekker energie over te laten komen. Eerlijk is eerlijk, het komt vooral door de kwaliteiten van zanger Pekka Heino, die de kwaliteit omhoog trekt ondanks een lichtelijk storend accent. Dat lukt hem helaas niet bij elke nummer. Zo is er bijvoorbeeld het saaie ‘Movie Gods’. Het gitaarwerk is totaal fantasieloos en de vocalen kunnen nauwelijks krachtig naar voren komen, zoals dat bij bijvoorbeeld ‘Worldbeater’ al een stuk beter lukt, mede omdat hier gewoon keurig krachtige riffs en lange solo’s in zitten.

Circus Colussus is geen album die een grote impact zal maken op de muziekindustrie. Leverage maakt hier en daar simpelweg eendimensionale nummers in een verzadigd genre waarbij ze weinig toevoegen. Op hun best kunnen ze dankzij de zanger en goede momenten bij het gitaarwerk best aantrekkelijk zijn met een goede meezing-factor, maar over het geheel genomen schiet Circus Colussus toch wat te kort.

Score: ★★☆☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.