Orphaned Land – The Never Ending Way Of ORWarriOR

Door Jasper Wijker 13 december 2009 Reacties staat uit voor Orphaned Land – The Never Ending Way Of ORWarriOR

Een metalband uit Isra?l hoe klinkt dat? In eerste instantie klinkt het misschien een beetje raar. Bij het middenoosten zou je toch eerder aan zweverige muziek denken? De Middle Eastern Progressive Metal band Orphaned Land laat het tegendeel horen. Al zijn ze erg omstreden en lopen de fans uit het midden oosten een groot risico in hun eigen land. Orphaned Land heeft het wel voor elkaar gekregen om moslims en Arabieren dichter bij elkaar te krijgen. Hun vierde album The Never Ending Way Of ORWarriOR is af en ik mag hem gaan beschrijven.

Het album opent met ‘Sapari’, een nummer dat mij meteen wist aan te spreken. Dit komt omdat het nummer opent met een stuk zang dat mij meteen in de sfeer van het middenoosten wist te plaatsen. Vervolgens gaat deze zang over in een heerlijk rustig stukje metal wat later zelfs vormen aan begint te nemen van bepaalde Within Temptation nummers. Meezingen wordt moeilijk omdat ik niet erg goed kan verstaan wat ze zingen, het klinkt voor mij als een soort elventaal maar ik gok dat het Arabisch is.

Na vier minuten, wat al vrij lang is, gaat dit nummer over in From Broken Vessels een nummer van maar liefst zeven en een halve minuut! In dit nummer klinken de eerste grunts en wordt een totaal andere stijl neergezet dan in het openingsnummer. De gitaren lijken de muziek te leiden en de zang volgt. Wat ik eerder al benoemde: de nummers zijn erg lang, maar liefst acht van de vijftien nummers zijn langer dan vijf minuten.

Een nummer dat ik ook wil benoemen is New Jerusalem. Dit nummer opent met een akoestische gitaar gevolgd door zang van een vrouw. Dit nummer is speciaal omdat het doel van de band is om een harmonie te vinden tussen de conflicten waar ze in geboren zijn. Of zoals de vocalist Kobi Farhi zegt: “A tango between God & Satan.” Hierdoor heeft dit nummer ook een bepaalde lading en dat maakt het erg bijzonder.

Dit album van Orphaned Land is anders dan je van alle andere soorten melodic metal zou verwachten. Het is nieuw en klinkt fris, dit onder andere door de invloeden uit het midden oosten. Daarnaast draagt het album een zekere lading en een doel. Zelf ben ik blij dat ik dit album gehoord heb. Hierdoor heb ik een nieuwe kijk op muziek uit het midden oosten. Ik wil graag eindigen met een quote van wederom de vocalist Kobi Farhi: “This is a musical journey of hope in lands of war, creating heavon on earth, building a new Jerusalem.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.