Heathen Foray – The Passage

Door Ben van Kempen 14 december 2009 Reacties staat uit voor Heathen Foray – The Passage

Het Oostenrijkse Heathen Foray is opgestaan uit de as van een oudere band, genaamd Plethora. De gitaristen van die band, dat nooit een platencontract heeft weten te veroveren, besloten het opnieuw te proberen met Heathen Foray. Nu, vier jaar laten, blijkt dat dit project wel van de grond is gekomen. The Passage, het debuutalbum van het vijftal, laat een geluid horen die viking death metal met power metal en folk metal bijeen voegt. In elk geval is het rauwe muziek die terug doet denken aan simpelere, heidense tijden. Het biedt een beeld waar mensen nog dichter bij de natuur staan.

De 44 minuten van The Passage zijn gevuld met aantrekkelijke melodie?n van de gitaar – vooral in de net iets te spaarzame, maar wel ijzersterke solo’s – het energieke drumwerk en een rauwe, zachte gruntstem, enigszins vergelijkbaar met de vocalen van Johan Hegg, zanger van Amon Amarth. De nummers klinken energiek en krachtig, maar daarbij komt nog een nostalgische, sombere toon. Neem het lekkere ‘Winterking’, wat gedragen wordt door een eenvoudig sterke riff waarvan het vreemd is dat je hem nog niet eerder hebt gehoord. De teksten dragen bij tot het cre?ren van een beeld van een ietwat magische wereld is, die aan de ene kant rauw, mooi en aantrekkelijk is, maar aan de andere kant gevaarlijk, agressief en soms zelfs wat somber.

Heathen Foray doet dit alles zeker niet slecht. Dit is sterke pagan metal, die fans van het genre zeker zal aanspreken, zeker omdat de precieze formule van Heathen Foray nog best origineel is met de zuivere gitaarlijnen van power metal in combinatie met de rauwe viking grunts. Aan de andere kant hebben we wel een album waarbij sommige nummers bijna overbodig zijn omdat ze wat veel lijken op andere nummers en ligt de kwaliteit van Heathen Foray ook weer niet bij de top van het genre. Natuurlijk is het pas het debuutalbum en hebben we zeer mogelijk nog niet het laatste van de Oostenrijkers gehoord, maar hoe lekker een nummer als ‘Chants’ ook energiek doormarcheert, en hoe aantrekkelijk sommige passages klinken, Heathen Foray mist hier en daar toch nog een eigen geluid en gezicht, doordat de mannen het te veel aan de veilige kant houden.

Score: ★★½☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.