Isbells – Isbells

Door Norbert Bakker 15 december 2009 Reacties staat uit voor Isbells – Isbells

In plaats van een moderne studio heeft Ga?tan Vandewoude, het brein achter Isbells, ervoor gekozen om zijn nieuwe album op te nemen in een oude stal en het grootste deel van het materiaal ’s nachts te schrijven en op te nemen. Een opvallende keuze, maar iets wat zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. Het klinkt namelijk alsof dit hele sfeertje direct op de cd is geprojecteerd.

Wat echter ook meteen opvalt wanneer je de cd aanzet is hoe ontzettend het op Bon Iver lijkt. Vooral het openingsnummer ‘As Long as it Takes’ doet in elk opzicht denken aan For Emma, Forever Ago van Bon Iver. Iets wat overigens niet heel verwonderlijk is aangezien ook Justin Vernon van Bon Iver zich een tijd heeft afgesloten van de buitenwereld om zijn album te schrijven. Toch is het jammer dat de vergelijking met Bon Iver er zo dik bovenop ligt, want eerlijk is eerlijk. Wanneer je de twee gaat vergelijken is Bon Iver toch net iets beter. Dit zit hem voornamelijk in het feit dat de plaat van Bon Iver wat afwisselender is.

Maar wanneer je deze vergelijking even links kan laten liggen is het onmogelijk om niet verliefd te worden op de hartverwarmende nummers van Isbells. De melancholische bitterzoete melodie?n die Vandewoude samen met zijn vierkoppige band op plaat heeft weten vast te leggen zijn, vooral op donkere winteravonden als deze, ontzettend mooi en ontroerend. Het geheel kabbelt gedurende de plaat vordert beheerst voort zonder ergens in negatieve zin uit te glijden.

Wanneer meneer Vandewoude de nummers live net zo goed uit de verf kan laten komen als op deze plaat zal het ongetwijfeld een avond vol kippevel worden. Isbells treedt in januari veel op in Belgi? en Nederland (waaronder Eurosonic) dus mogelijkheden zat om hem eens op te zoeken.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.