Plutonium Orange – Volume

Door Ben van Kempen 15 december 2009 Reacties staat uit voor Plutonium Orange – Volume

Plutonium Orange is een band die nu tien jaar na het ontstaan van de band eindelijk zijn debuut album released. Na drie demo’s en een 7″ is er nu Volume: negen nummers waarop de Finnen hun ‘melodic stoner metal’ laten horen – met aanhalingstekens omdat het net zo goed gewoon bestempeld kan worden als melodische power metal, want stoner is wel het laatste wat dit is. Misschien ook interessant voor sommigen dat bandleden Juha Raivio en Pasi Pasanen ook namen zijn die mensen kunnen kennen van Swallow The Sun. De death/doom muziek van die band staat ook nog redelijk ver van deze band af. Dus hoe klinkt Volume dan wel?

Niet erg aantrekkelijk, in elk geval. Alle negen nummers lijken behoorlijk veel op elkaar. We horen simpele, voorspelbare melodische metal, neigend naar alternatieve rock. In Finland is die markt wat groter dan hier, omdat dit soort muziek eigenlijk gewoon mainstream is daar, maar hier is dat niet het geval. De vocalen van Samuli Liekkinen klinken benauwend, scherp en een dik Fins accent verstoord wat misschien nog best mooi had kunnen klinken. Op veel stukken zijn de teksten nauwelijks te verstaan.

De vocalen zijn misschien nog wel te tolereren zijn op sommige nummers. Neem ‘The Glow’, waar het eigenlijk nog best aardig klinkt, vooral bij het refrein. Het is het totale gebrek aan fantasie waar het Plutonium Oange echt aan ontbreekt. Het maakt niet uit hoe vaak nummers worden geluisterd, ze blijven niet hangen en als ze wel blijven hangen, dan komt dat omdat het liedje niks anders laat horen dan het melodietje dat blijft hangen. Er is helaas niet veel meer over Volume te zeggen. Plutonium Oange mist elke vorm van pit en échte kwaliteit om een release interessant te maken. Dit album van bijna 39 minuten zou gewoon in de winkel moeten blijven liggen.

Score: ★½☆☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.