Hef – Hefvermogen

Door Gastschrijver 16 december 2009 4

Hef is de rapper uit Rotterdam Hoogvliet die uit het niets in 2008 met zijn videoclip ‘Puur’ kwam en daarna veel buzz cre?erde samen met zijn broers Ado’Nis en Crooks. Zijn onderwerpen kwamen rechtstreeks van de straat en gingen over geld, vrouwen- om het beschaafd te houden, en the hood. Na een gezamenlijke mixtape met zijn broers, Boyz In De Hood, was het wachten op zijn eigen release. Op zes december was het dan eindelijk zo ver en werd zijn pre-album Hefvermogen onder het label Streetknowledge uitgebracht.

Het eerste wat opvalt is dat de onderwerpen helemaal niets zijn veranderd en de gehele tape staat in het teken van de straat en alles wat daar volgens Hef erbij hoort. Eigenlijk is dit nergens een probleem, want hij brengt het met overtuiging en onder begeleiding van goede beats gaat het los. Dan is ook direct een sterk punt van het album genoemd, namelijk de producties. Ondanks dat er twaalf verschillende producers zijn op dertien tracks, klinkt het als één geheel. De producties komen van bekende producers (Reverse, Big 2), maar ook van onbekende producers (Soundseduction, De Dichter). Allemaal leveren ze goed werk af, maar Hef heeft altijd bekend gestaan om zijn goede beatkeuze en op zijn tape is dus ook anders.

Zoals eerder gezegd zijn de onderwerpen niet heel gevarieerd, maar toch zijn er een aantal tracks die opvallen. Eén daarvan is de single en straatanthem ’Op een missie’ samen met Badboy Taya en Feis. Vooral Feis valt op met zijn verse, maar in het geheel is het een sterk nummer o.a. door de meesterlijke beat van MP. Andere sterke tracks zijn ‘Vergeef me’ (samen met zijn broertje Crooks), Get money (we mengen blauw en geel nigga, we maken groen) en ‘Voor een nigga’ (een Antilliaan met een Surinaamse intro).

Het is niet allemaal top want een track als ‘Johnny’ is wat minder omdat het te gemaakt klinkt. Het is een storytelling track met op het refrein Jayh, maar daar liggen Hef zijn kwaliteitenniet. Een andere track die wat minder is ‘Uitpakken’ samen met zijn andere broer Ado’Nis. Een drukke beat en refrein met niet bijzondere lyrics, maar gelukkig is dat ook de kortste track van het album.

De afsluiter is het nummer ‘Vies’ waar Hef op een arrogante manier vertelt hoe je als hem kan worden en op het eind allerlei shout-outs geeft aan mensen die wat voor hem betekend hebben. Dat alles met een geweldige beat van Perry Mystique is een perfecte afsluiter en laat je snakken naar meer. Ondanks dat er geen echte bangers zijn zoals ‘Puur’ of ‘Big Boss’ is Hefvermogen een lekker zoethoudertje voor zijn echte album Papierwerk.

Score: ★★★½☆

4 Reacties »

 1. Sander 19 januari 2010 om 21:27 -

  Jij zegt dat “Johnny” gemaakt klinkt, ik vond die track juist echt mooi, aangezien ik genoeg mensen ken waarbij het er zo aan toe gaat.
  Over de rest heb je wel gelijk, Uitpakken zit heel de dag in je hoofd zonder dat je weet waar ie over gaat.

 2. NS 22 februari 2010 om 16:10 -

  bundy komt gewoon Ziekelijk,

  Hef Bundy is nu, young Crooks de toekomst.

 3. hef bundy, meer bitches meer money 10 mei 2010 om 02:25 -

  wat is dat nou, uitpakken mixen in pakken voor de klant.
  het hele liedje gaat over coke, ik rol met 2 bitches in de kofferbak,
  denkje dat die meisjes in de kofferbak heeft? en dat die daarom op zn hoeden moet zijn ofwat?
  logisch nadenken, 2bitches is 2kilo klaar.

  streetknowledge.

 4. meer bitches meer money 22 september 2010 om 22:22 -

  gwn een undercover loverboy is die hef! XD… check goed zijn teksten.