The Gathering + Tom Musca @ W2, Den Bosch

Door Malu van de Kerkhof en Michel de Jong 16 december 2009 Reacties staat uit voor The Gathering + Tom Musca @ W2, Den Bosch

Een koude wintermiddag, dat is deze zondagmiddag in Den Bosch. De winter is van start gegaan en het vriespunt is bereikt. Vanmiddag in de W2 worden we gelukkig warm gehouden, althans, zo lijkt het. De middag staat in het teken van warme atmosferen met een duistere ondertoon.

De middag wordt geopend door Tom Musca en zijn nieuwe live ensemble. Tom was voorheen een solo artiest, een soundscape-songwriter – zoals hij zichzelf heeft genoemd, maar is op deze middag volledig in zijn nieuwe ensemble mee te maken. Tom wordt ditmaal ondersteund door een drummer (en backing vocals), piMba en bassiste (en backing vocals + glockenspiel) Lisa Beekwilder. Deze nieuwe setup zorgt voor een energieker gevoel bij de Tom Musca ervaring. De atmosfeer en experimentatie is dan ook nogsteeds erg aanwezig – al op een lichtelijk andere manier dan bij zijn debuut, ‘A Thousand Lives‘. Het is overigens niet onnatuurlijk om te zien hoe de leden op elkaar ingespeeld zijn en het is dan ook niet verwonderlijk dat Musca nogsteeds een uitstekende frontman is. De experimentele en verfrissende aanpak van Tom, het gebruik van zijn stem als instrument opzich en het gebruik van ruimtelijke effecten zoals galm en echo, blijft dan ook altijd een aangenaam iets om te proeven. De intieme momenten van Tom als solo artiest zijn in deze set dan ook nogsteeds aanwezig maar met de nieuwe setup brengen Tom en co het materiaal van het nieuwe album, Lucifer My Love, uitstekend en uitermate energiek naar voren.

De hoofdact van deze middag is natuurlijk The Gathering, de band waar (bijna) iedereen voor is gekomen. Met de zoektocht naar een nieuwe vocaliste, na het vertrek van de welbekende Anneke van Giersbergen – het gezicht van The Gathering , zijn ze uitgekomen op de Noorse Silje Wergeland, tevens de vocaliste voor Octavia Sperati. Deze nieuwe line-up wekte dan ook hoge verwachtingen op bij The Gathering fans en met eerlijkheid kan gezegd worden dat die verwachtingen zijn waargemaakt. Anneke heeft een warme uitstraling die moeilijk te overtreffen valt, toch weet Silje de rol die Anneke had uitstekend te vervullen. Haar charismatische aanwezigheid, en tevens dankbaarheid, straalt met sterke duidelijkheid uit dat Wergeland op haar plaats is bij The Gathering . Als kritisch punt blijkt dat Wergeland nog duidelijk haar eigen identiteit in de band moet vinden. Haar podiumpresentatie is bijna identiek aan die van Anneke, iets wat een storende factor kan zijn.

Het is ook een waar plezier om de act samen te zien spelen. Het is dan ook meer dan opvallend om te zien hoe uitstekend zij allen op elkaar zijn ingespeeld en hoe het plezier en genot er vanaf spat. Er wordt deze middag dan ook een diverse set geleverd waar veel ouder materiaal wordt getoond maar ook meer dan genoeg wordt geleverd van het nieuwe album, The West Pole. De alternatieve rock met een donkere, sfeervolle en sombere ondertoon valt zoals altijd bij de fans uitstekend en al het materiaal, inclusief het oudere werk, wordt uitstekend geleverd door Silje. Na twintig jaar een bijeenkomst te zijn levert The Gathering met geen enkele moeite een uitstekende show die bestaat uit puur vakmanschap en ervaring. Een minpunt is helaas de diversiteit van de band. Na een setlist van meer dan een uur slaat de verveling helaas toe. Dit alles haalt gelukkig niets weg van de algehele ervaring die de drie mannen en twee dames leveren..

Na een dankbaar afscheid en een encore, bestaand uit twee nummers, verlaat The Gathering het podium terwijl een loeiend gejoel en applaus het vetrek versterkt. Het is duidelijk, The Gathering zal nog tijden meegaan, zonder twijfel.

Fotografie: Malu van de Kerkhof

Je kunt geen reactie achterlaten.