Nick Cave – De Dood Van Bunny Munro

Naast gerespecteerd zanger is Nick Cave ook een noemenswaardige schrijver. Tenminste, als we afgaan op de eerste roman die de Australi?r scheef. Inmiddels is er twintig jaar na het debuut een tweede boek verschenen: De Dood Van Bunny Munro, een roman over een seksverslaafde handelsreiziger.

Als handelsreiziger gaat Bunny Munro stad en land af om zijn waar aan de man te brengen. De seksverslaafde verkoper heeft in elk stadje een ander schatje, maar ondertussen zitten thuis zoon Bunny Jr. en vrouw Libby. Het ging al een tijdje niet lekker met Libby en het is na wat heen en weer verwijten aan de telefoon dan ook geen verrassing voor Bunny als ze zichzelf van het leven berooft. Nu zit Bunny voor z’n gevoel opgescheept met zijn zoontje waarvan hij eigenlijk niet goed weet wat hij ermee aan moet.

De kleine Bunny ziet zijn overleden moeder opduiken en fluistert hem in dat alles goedkomt en ook de volwassen Bunny krijgt regelmatig het beeld van zijn overleden vrouw voor zich. Er wordt besloten om Bunny Jr. mee te nemen op reis langs de handelsplekken, wat de kleine gebruikt om de encyclopedie te leren. Bunny neemt steeds meer verdovende middelen tot zich en het is dan ook maar de vraag of alles goedkomt…

Qua schrijfstijl zit het boek lekker in elkaar, maar op momenten is het groffe beeld dat van Bunny geschetst wordt wel erg uitgemolken. De lezer krijgt een kijkje in de wereld van de zwarte humor van Nick Cave, en een beetje muziekkenner zal de verwijzingen naar Kylie Minogue of Avril Lavigne hilarisch vinden. Toch kom je er snel doorheen en vraag je je af of dit twee decennia wachten waard was. De Dood Van Bunny Munro is een leuke middenmoter in vergelijking met andere boeken van dit genre en daar moeten we het maar mee doen.

Score: ★★★☆☆

1 Comment

Comments are closed.