Zwart Licht – Bliksemschicht

Door Jasper Wijker 17 december 2009 Reacties staat uit voor Zwart Licht – Bliksemschicht

Zwart Licht - BliksemschichtZwart Licht, volgens vele één van dé Nederhop talenten die we rijk zijn. Hun album Bliksemschicht kreeg ik aangeboden met het oog op onder andere Eurosonic/Noorderslag dat in het verschiet ligt. Als liefhebber van Nederhop ben ik de uitgesproken persoon om dit fenomeen onder de loep te nemen dus met een grote lach nam ik het aanbod aan. Achteraf ben ik daar minder over te spreken.

“Guilotine stijl, met a mean smile”, klinkt door mijn speakers wanneer het album langzaam voorbij gaat. Deze tekst is het refrein- denk ik, van het nummer ‘Guilotine’. Het vijfde nummer van dit album, en als je dit nummer bereikt hebt dan verdient dit opzich al een applausje. Zelf haakte ik namelijk al af na het eerste nummer. ‘Bliksemschicht’ is het openingsnummer van dit album en de beat is werkelijk fenomenaal. Over de tekst ben ik echter niet te spreken. De jongens rappen simpel, met rijmwoorden die afsteken bij de rest van de tekst.

Om een voorbeeld te geven: in het openingsnummer rappen de mannen het volgende: “Goed dat je ons hebt gevonden, Zwart Licht. Beter nog, licht in het donker. Luister, luister en huiver. Bliksemschicht, luister dit is het licht in het duister.” Dit stukje tekst is het refrein van dit nummer, en het klinkt nergens naar. Als iemand mij kan vertellen wat de boodschap van dit refrein is hoor ik het graag. Maar verder dan bliksem in de donkere lucht kan ik niet komen. Daarnaast steekt de tekst af bij de rest van de nummers waarin ‘Ruffneck’, ‘Rot Op’ en ‘Kicks als Taikwando’ onder andere langskomen. De rijmwoorden voelen geforceerd doordat Engels, Nederlands en straattaal door elkaar wordt gegooit. Daarnaast worden de teksten er niet duidelijker van… helaas.

Zwart Licht, met lof werd over ze gesproken. Maar nu ik het zelf heb kunnen ervaren lijken al deze verhalen in het niet te vallen. De teksten zijn inhoudloos, de rijmwoorden zijn te simpel en veel woorden worden herhaalt. Daarnaast spreken sommige teksten elkaar tegen en soms voel ik me als blanke Nederlander zelfs aangevallen. Bijvoorbeeld in het nummer ‘Wat Sorry/Nereid’- ja, zo heet het echt, waarin alleen maar wordt vertelt dat ze spijt hebben van dat ze zwart zijn en dat wij, als blanke Nederlanders, bang voor ze zijn. De jongens hebben het goed geprobeerd, maar op de verschillende fora zul je meer kwaliteit vinden dan op dit album.

Score: ★½☆☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.