Swallow The Sun – New Moon

Door Guido Segers 18 december 2009 Reacties staat uit voor Swallow The Sun – New Moon

swallow the sun RoarAls een band uit Finland komt, metal speelt en het tot toeren in de States schopt, dan mag er wel wat van je worden verwacht. Swallow the Sun is niet de zoveelste melodic deathmetal act uit het land van de duizend meren. De heren zoeken namelijk de crossover met doommetal, wat nogal succesvol lijkt te gaan. Vergelijkingen met My Dying Bride, Katatonia en Paradise Lost zijn namelijk niet ongewoon voor Swallow The Sun.

De band wist zich te versterken met Wintersun drummer Kai Hahto voor New Moon. Dit zegt al wel wat over de ambitie en wellicht de kwaliteit van de band. De plaat schoot inmiddels de Amerikaanse Heartseekers charts in, dus het levert in ieder geval al het nodige succes op voor de Finnen. Meeslepend en melancholisch zijn passende termen voor deze plaat die wisselend zwaar, rauw, kil en kam is. Het nummer ‘New Moon’ zelf is hier een voorbeeld van. Rauwe grunts, kille screams en gevoelige zang wisselen elkaar af tegen een decor van duizelingwekkende pieken en diepe dalen. Vrees niet, de band klinkt hierdoor geen moment chaotisch. Het nummer ‘Falling World’ laat de band horen van een melodieuze kant en geeft het gevoel van tragiek dat zo bij het genre past.

Een van de fijnste nummers van de plaat en zodoende ook een van de minst opbeurende, want daar gaat doom toch een beetje om, is ‘Sleeping Swans’. Eigenlijk doet dit nummer ook wel wat denken aan een kalmer Opeth. Als er een nummer is dat het wintergevoel wel in je krijgt dan is het dit wel. Het nummer ‘Lights On The Lake ( The Horror Part. III) laat de band geheel ontketend horen. De zangeres hier geeft het nummer dat extra gewicht om het zo zwaar te maken. Eigenlijk staat er niet echt een nummer op de plaat dat er niet tussen past. Het is echt een goed stukje zwaar metal dat eigenlijk wel verwachtingen schept van deze band voor de koers die in de toekomst genomen gaat worden.

Minpuntje is misschien de titel die helaas een beetje samenvalt met de release van de nieuwe Twilight film die helaas ook naar de titel ‘New Moon’ luistert. Niet iets waar je mee geassocieerd wil worden als serieuze metalband.
New Moon is een plaat van een bijzonder goede band. Voor de liefhebbers van doom metal is dit zeker een release om op te pikken, maar ook de minnaar van het betere melodic deathmetal werk zal hier wel waardering voor op kunnen brengen. Om nog maar eens de vergelijking met My Dying Bride aan te halen, laat For Lies I Sire maar liggen en neem New Moon maar mee.

Score: ★★★★½

Je kunt geen reactie achterlaten.