De Staat @ De Oosterpoort, Groningen

Door Jeffrey Zweep en Gastschrijver 19 december 2009 Reacties staat uit voor De Staat @ De Oosterpoort, Groningen

destaatminiVoor het uit Nijmegen afkomstige De Staat is het jaar bijna afgelopen, twee uitverkochte shows in het plaatselijke Doornroosje en nog een tweetal andere shows. Maar eerst vanavond in de Kleine Zaal van de Groningse Oosterpoort. Aan de band zal het niet liggen, de vijf heren weten menig podia en festival een goed feest te bezorgen.

Aan Go Back to the Zoo de taak om het publiek op te warmen. De Amsterdamse band slaagt hier echter deels in. De bezoekers die er voor aanvang al waren klinken enthousiaster dan de mensen die later pas binnen komen. De band klinkt aardig, maar de Kleine Zaal lijkt zelfs een stapje te groot voor de Amsterdammers.

Gelukkig duurt het wachten op De Staat niet veel langer dan het plegen van een plas en het halen van een biertje, niemand is hier vanavond voor de support-act. De mannen beginnen gelijk met ‘Sleep Tight’ en hebben er zichtbaar zin in. De band weet de volgorde van setlist toch steeds weer te vervangen, ze zijn als de dood dat de show meer van hetzelfde wordt met alleen maar ‘Wait For Evolution’.
De Staat 2
De gekte op het podium slaat vooral in het begin niet echt over op de zaal. Iedereen staat er wat nerveus bij en er is weinig beweging zichtbaar. Even lijkt het alsof het publiek in de verkeerde zaal staat, maar niets is minder waar want het gros van de bezoekers blijken de teksten in elk geval wel te kennen. De band trekt hier echter weinig van aan en lijkt op het podium vooral een eigen feestje te vieren.

Vanavond tijdens ‘Meet the Devil’ geen Kyteman op trompet, maar wel een extra gitarist, die even anoniem als hij opkwam het podium na het nummer ook weer verlaat. Ook de b-side van de ‘Habibi’-single, ‘My Heart’s Dead’ komt vanavond langs, maar pas tijdens ‘I Am Hero To Lose Control’ en de titeltrack gaat het publiek ook nog een beetje los.
De StaatROAR
Na dit nummer verlaten de mannen het podium, om vervolgens snel weer terug te komen om het publiek compleet los te laten gaan. De mannen openen de toegift met niets minder dan Sidney Samsons ‘Riverside’. Na dit nummer word er een extra drumstel het podium opgesleept, niemand minder dan de drummer van Kyteman’s Hiphop Orkest, Bram Hakkens, helpt de mannen vanavond met afsluiter ‘Kill The Man’. Bram en Tim van Delft hebben een heuse drumbattle, maar na dit hoogtepunt is de tijd echter om. Andermaal een goed optreden!

Foto’s: Bernhard Vaartstra

Je kunt geen reactie achterlaten.