Laura Jansen @ Doornroosje, Nijmegen

laurajansenMoeders met dochters, héél veel jonge meisjes en een enkele man. Dit is het publiek van Laura Jansen, een rijzende ster in Nederland. Ze woont in Los Angeles, en nu breekt ze eindelijk door in Nederland. Met een uitverkochte laatste show vanavond in Doornroosje gaat ze haar album Bells ten gehore brengen. Dit album gaat haast geheel over haar liefdesleven, wat we ook zullen merken vanavond.

Opener van deze avond is Signe Tollefsen, een singer-songwriter die net als Laura half Amerikaans en half Nederlands is. Ze heeft een dijk van een stem; de nieuwe Florence Welch is opgestaan. Als ze vraagt of er mensen op het podium willen komen om een nummer met haar te zingen is het publiek nogal afwachtend. Toch zijn er een paar mensen bij die het aandurven, en het is dan ook prachtig om te zien. Met een gitaar en een apparaat waarbij ze steeds een stukje van haar stem opneemt en die weer afspeelt weet ze een groot applaus te krijgen. Beetje jammer is dat er achter in de zaal nogal veel gekletst wordt, erg storend.

laurajansen-2

Wanneer Laura tevoorschijn komt op het podium krijgt ze al een daverend applaus, wat ze beantwoordt met een grote glimlach. Om haar microfoonstandaard zitten kleine lampjes in de vorm van sterretjes. Dit geeft een heel knus en mooi effect. Met alleen een piano begeleidt ze zichzelf.

De show is zo opgebouwd dat we eigenlijk een rondleiding krijgen door Laura’s leven. Ze vertelt bij elk nummer waar het over gaat en ze is dan ook erg open. Zo gaat ‘Bells’ over het feit dat ze wel eens heimwee had naar Nederland. Ze miste onder andere de goede koffie, haar familie, en “ook wel de goede politiek.” Laura is heel spontaan, wat het publiek erg kan waarderen.

laurajansen-1

Dan zijn we aangekomen bij het aspect liefde in het leven van Laura. Ze vertelt dat drie jaar geleden een enorme eikel haar hart brak, en toen knipte ze haar haar eraf. “Dus, heren, als jullie een meisje zien met kort en scheef geknipt haar dan heeft ze wat tijd nodig” is dan ook haar advies aan de heren in het publiek. Na deze inleiding volgt natuurlijk ‘Single Girls’.

Als ze het nummer ‘Use Somebody’, dat oorspronkelijk van Kings of Leon is, in een werkelijk prachtige uitvoering ter gehore brengt, is het na afloop even helemaal stil. Dan volgt er een groot en hard applaus, waar Laura weer om moet glimlachen. Erg mooi om te zien is dat Laura een nummer van Koekiemonster zingt met behulp van een ukelele. Ze vindt het zelf het leukste liedje en dat is ook duidelijk te zien.

laurajansen-3

Na nog heel wat nummers en de bijbehorende uitleg is het moment daar gekomen dat Laura nog maar twee liedjes over heeft. “Ahhh” is de reactie van het publiek, dat echt geen genoeg van Laura lijkt te krijgen. Na een terecht daverend applaus verdwijnt ze van het podium maar ze komt al snel terug. “Het volgende nummer is eigenlijk te open en te bloot, hierna weet je alles”, en inderdaad, dat weten we nu allemaal.

Je kunt Laura Jansen het beste omschrijven als spontaan, een prachtige stem, een schatje, en gewoon helemaal zichzelf. Haar muziek spreekt voor zich, en live maakt ze dat meer dan waar. Het feit dat ze nu een rijzende ster is maakt haar erg gelukkig en dat is fijn. “De droom dat waar is gekomen”, zoals ze het zelf zegt.

Foto’s: Christian van Duuren