Johan @ Watt, Rotterdam

Door Michiel de Graaff 20 december 2009 Reacties staat uit voor Johan @ Watt, Rotterdam

johanplaatjeJohan stopt ermee. De band rondom zanger Jacco de Greeuw houdt het na ruim dertien jaar en vier succesvolle albums voor gezien en is op dit moment bezig met een afscheidstournee door heel Nederland. Terwijl het buiten inmiddels behoorlijk begint te sneeuwen speelt de band vanavond in het Rotterdamse Watt.

Dat Excelsior veel nieuw talent in huis heeft gehaald het afgelopen jaar bewijst Tim Knol. De ietwat dikkige singer/songwriter staat deze tour in het voorprogramma van Johan. Hij wordt ondersteunt door toetsenist Matthijs van Duijvenbode, die later ook bij Johan op het podium zal staan. Knol speelt op gitaar gevoelige liedjes en heeft een uitstekende stem. Toch weet hij niet echt te overtuigen vanavond. De liedjes komen wat zeurderig over, en het werkt niet mee om na je eerste song gelijk te verkondigen dat je er nog vier speelt en dan weg gaat. Aangezien iedereen nog even een biertje haalt en staat te kletsen lijkt het publiek er ook niet echt in te kunnen komen.

Het laatste nummer is gelukkig iets meer uptempo en maakt in combinatie met de toetsen het geheel weer iets spannender. Knol kondigt aan om binnenkort met een hele band te spelen op zijn cd releaseparty, en dat zal de songs goed doen. Hoewel het vanavond niet helemaal uit de verf komt is Tim Knol wel iemand om in de gaten te houden. Volgende keer beter?

johan0

Kort erna verschijnt Johan op het podium. Wie Johan niet kent moet toch wel onder een steen gelegen hebben. Jarenlang staat de band al garant voor kwaliteit, en is wat ons betreft toch wel een van de beste bands die Nederland te bieden heeft. Had, moeten we helaas zeggen, want de band stopt ermee. Die beslissing kwam van zanger/gitarist Jacco de Greeuw, die zich naar eigen zeggen wil gaan bezinnen op zijn toekomst in de muziek.

Hoewel er nog maar vier optredens volgen is de grote zaal van Watt vanavond niet uitverkocht, in tegenstelling tot de laatste drie shows die de band zal spelen. De zaal staat vol met dertigers. “Wij gaan al jaren naar Johan. Het is ons favoriete bandje, echt jammer dat ze gaan stoppen!” zegt de dame naast ons terwijl de band begint te spelen. “We hebben ze misschien wel 10 keer gezien, al toen we nog studeerden”. Misschien verklaart dit ook wel het einde van Johan. Als je al zo lang op het podium staat is het na dertien jaar ook wel eens tijd voor iets nieuws.

johan11

Dat de band al jaren podiumervaring heeft is te merken. Muzikaal gezien valt er eigenlijk niets aan te merken op de show van vanavond. Er komt veel oud werk langs zoals ‘Everybody Knows’ van het debuut Johan en een aantal nummers van het tweede album Pergola, wat door veel Nederlandse critici gezien wordt als een van de beste albums van dit decennium. Al met al is de show een mooie mix van oud en nieuw werk en zal niemand teleurgesteld naar huis gaan vanavond. Naast ‘In the Park’ van het nieuwste album van de band komen uiteraard ook de hits ‘Oceans’, ‘Walking Away’ en ‘Tumble and Fall’ voorbij.

johan2

“Oh die spelen we volgende keer wel..” grapt zanger Jacco de Greeuw na een verzoek van iemand uit het publiek. Op een of andere manier geeft het toch aan dat er iets mist vanavond. Misschien komt het door het redelijk lauwe publiek, of omdat de band vrij ver weg staat en er geen intieme sfeer is, maar we krijgen niet het gevoel dat dit de laatste show in Rotterdam ooit zal zijn voor een band die al zo lang bestaat. Het komt helaas meer over als routineklus dan afscheidsconcert en dat is jammer. Geen emotie, geen tranen, maar een nuchter bedankje voor de fans en iedereen die Johan gesteund heeft.

johan3

De band sluit uiteindelijk af met ‘She’s Got A Way With Men’. Het is duidelijk dat Nederland een band van kwaliteit gaat verliezen. Maar wie weet wat hier weer uit ontstaat. We zijn benieuwd wat Jacco en de rest van de band ons in de toekomst zal gaan brengen. Of het beter wordt dan Johan valt te betwijfelen. Die band gaat na de laatste show in Paradiso op 22 december in ieder geval door veel mensen gemist worden.

Je kunt geen reactie achterlaten.