The Hickey Underworld – The Hickey Underworld

Door Guido Segers 20 december 2009 Reacties staat uit voor The Hickey Underworld – The Hickey Underworld

hickey underworldDat onze zuiderburen een vruchtbare bodem hebben voor rockbandjes is allang geen nieuws meer. Daar is dan ook weer het volgende bandje dat wat moois heeft te brengen, namelijk The Hickey Underworld. Deze Antwerpenaren wisten in 2006 de Humo Rock Rally te winnen en vervolgens festivals als Rock Werchter en Pukkelpop te veroveren met hun stevige rockmuziek. Inmiddels drie jaar verder komt nu het debuutalbum uit met de naam The Hickey Underworld.

Laten we maar meteen naar de plaat zelf gaan, want de heren trappen meteen af met de nummers ‘Zero Hour’en ‘Sick of Boys’. De muziek wekt het gevoel op van rauwe grunge en felle post-hardcore. Het tempo zit er meteen in. Dan plots worden de daaropvolgende nummers ‘Blonde Fire’ en ‘Future Words’ zelfs dansbaar. Het blijft moeilijk om te zeggen wat nou precies het geluid is van deze heren. Tijdens het luisteren naar ‘Of Asteroids and men… and Addes Wizardy’, wat overigens ook het langste nummer van de plaat is met meer dan zes minuten, geloof ik toch dat ik mijn vinger erop heb weten te leggen. The Hickey Underworld klinkt als een neurotische mix van The Strokes en The Cult met misschien nog een beetje Nirvana in de cocktail.

Maar dan stoomt de band vrolijk verder met een nummer als ‘Flamencorps’. Eigenlijk zijn de terugkerende elementen toch wel het explosieve en energieke in het geluid van deze zuiderburen. In een wat ingetogener nummer als ‘Mystery Bruise’ voel je ondanks de wat getemde muziek de kolkende energie van de band. Een beetje jammer is dan toch het nummer ‘Blue World Order’ wat eigenlijk iets te fel op de rem trapt. Toch jammer, een geslaagd rustig nummer had de band nog wat bonuspunten opgeleverd voor deze plaat.

Soms doen we net alsof de Vlamingen onze ‘broeders’ zijn, meestal als het gaat om iets goeds uit die contreien. The Hickey Underground is weer een product waar we graag ook trots op zouden zijn. Helaas moeten we hier weer eens toekijken hoe onze zuiderburen rock’n roll opeisen. De band zelf zal ongetwijfeld meer laten horen, want dit was pas het begin. Dus houd ze in de gaten want deze heren klinken alsof ze er nog wel een tijdje tegenaan kunnen.
Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.