Dream Evil – In The Night

dreamevilnewcd goed formaatHet klinkt bijna als een toewensing, waar sommige mensen de gewoonte maken om elkaar ‘droom zacht’ toe te wensen heeft deze band bedacht om zichzelf maar Dream Evil te noemen. Vervolgens hebben ze een zeer toepasselijke albumtitel gekozen: In The Night. Dit album mag ik verder onder de loep nemen. Al lijkt het meteen al veel overeenkomsten te tonen met Iron Maiden. Nu maar aanzien hoe deze kleine helden het afbrengen tegen een titaan als Iron Maiden.

Metal in zijn mooiste jasje, een glimmend jasje wel te verstaan. Op dit album heb ik nauwelijks grunts kunnen horen en word ik verblijd met veel gezongen stukjes, soms zelfs op een dergelijk hoge toonhoogte dat ik twijfel of de leadzanger wel een man is. Het openingsnummer ‘Mean Machine’ bevat net voor het refrein bijvoorbeeld een hele hoge ‘óóh’ wat bijna vrouwelijk klinkt. Gelukkig is de rest van het nummer met een gewone mannenstem gezongen. En dat neemt mijn twijfel dan ook weg.

Dat artiesten altijd lichtelijk arrogant zijn, dat is denk ik voor iedereen wel duidelijk. De meeste artiesten worden herkent op straat en zullen daar ook het één en ander aan overhouden, maar wat Dream Evil zingt ging mij even te ver. In ‘The Ballad’ één van de rustigere nummers van het album zoals de titel al deed vermoeden. Zingt de zanger een aantal stukjes wat mij toch mijn wenkbrauwen deed optrekken, naast: “We are made of metal, our hearts are made of steel…” Zingt hij ook: “Even if we stand with love, you know we’ve got that sex appeal.” Arrogantie die ik zeker niet toepasselijk vind bij liefhebbers van dit bevooroordeelde genre. Als ik op straat vrouwen de keuze voor zou leggen tussen een man met lang ongewassen haar en een goed verzorgde zakenman dan zullen ze de keuze snel gemaakt hebben.

Maar ondanks dat is dit een sterk album. Iron Maiden zullen deze mannen bij lange na niet bereiken, maar de klanken zijn heerlijk en zullen menig metal liefhebber zeker doen smullen. Soms moet je de tekst maar even nemen voor wat het is en er niet te diep op ingaan. Gewoon genieten van de muziek en met je hoofd schudden zoals dat uiteindelijk ook de bedoeling is.

Score: ★★★½☆