The Flaming Lips – Embryonic

Door Jeffrey Zweep 21 december 2009 Reacties staat uit voor The Flaming Lips – Embryonic

EmbryonicROARDrie jaar na At War with the Mystics is Oklahoma’s grootste exportproduct, The Flaming Lips, terug met een nieuwe plaat. Deze nieuwe plaat, Embryonic, is een dubbelalbum die verkrijgbaar is op één schijfje en klinkt volgens de band als “John Lennon en Miles Davis die terug in de tijd sleutelen aan een supercomputer die ze aan de praat krijgen”.

Dat ruikt als een concept-plaat, maar niets is minder waar. De vier bandleden laten hun fantasie de vrije loop en hangen niks op aan een bepaald concept. Hierbij krijgen ze hulp uit een soms wat vreemde hoek. Duitse wiskundige Thorsten W?rmann levert spoken-word bijdragen, Yeah Yeah Yeahs forntvrouw Karen O produceert onder andere absurde dierengeluiden en MGMT doet samen met het viertal wat ze het liefste doen: herrie maken.

Dit wil niet zeggen dat de plaat een brok herrie is, het is niet voor niets een Flaming Lips plaat natuurlijk. En dat betekend schizofrenie in het kwadraat, met een verzadigende mix van spacerock, neo-psychedelia, lsd-noise, donkere hooks, abstracte jams en trage composities.

Er valt geen touw aan vast te knopen en dat is juist de charme van de plaat. Mega-experimenteel, overstuurd en apocalyptisch, met ruimte voor de menselijke schoonheid. Een enkel hoogtepunt noemen is onmogelijk, je zult eraan moeten geloven als luisteraar en de plaat in z’n geheel moeten luisteren.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.