Them Crooked Vultures – Them Crooked Vultures

Door Jeffrey Zweep 21 december 2009 Reacties staat uit voor Them Crooked Vultures – Them Crooked Vultures

Eind juli waren daar ineens weer de geruchten over Them Crooked Vultures, een mogelijke nieuwe superband. De verhalen waren eigenlijk een vervolg op een uitspraak van niemand minder dan Dave Grohl in 2005: “The next project that I’m trying to initiate involves me on drums, Josh Homme on guitar, and John Paul Jones playing bass. That’s the next album. That wouldn’t suck.”
Ineens was daar dan de show van 9 augustus en de eerste Europese show in de Melkweg op 19 augustus. Het is dan dus toch waar! Er zat een grote bak mysterie rond de show, want nergens was nog officieel materiaal van het drietal, die live bijgestaan worden door Queens of the Stone Age bandlid Alain Johannes op gitaar. Vorige maand zag de selftitled debuutplaat het daglicht.

Het eerste wat opvalt is de hoorbare chemie tussen de muzikanten. Niets klinkt geforceerd of overdone. De muziek van de mannen klinkt nog het meeste als die van Queens of the Stone Age, maar dan smeriger, psychedelischer. The Times schreef dan ook: “In Them Crooked Vultures is Grohl het hart, Jones de hersenen en Homme de genitali?n.” Duidelijker kan bijna niet.

Het hart zorgt in dit geval voor bovenmenselijke dynamiek, terwijl de hersenen beheerst de welhaast hypnotiserende basslijnen hierover laat kronkelen. De genitalen zorgen er dan voor dat de plaat als compleet aanvoelt, met de dirty gitaarlicks en vuige teksten. Met hoogtepunten ‘Mind Eraser, No Chaser’, ‘Dead End Friends’ en ‘Reptiles’ is de plaat absolute must voor iedereen die het genre serieus neemt.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.