Leo Blokhuis – City to City

Door Marcel Kamphuis 23 december 2009 Reacties staat uit voor Leo Blokhuis – City to City

leoblokhuisroarLeo Blokhuis is een expert op het gebied van popmuziek. De Gelderlander schreef eerder artikelen voor Revolver, Nieuwe Revu en Vara TV Magazine, maar is wederom langer achter de typemachine gaan zitten. In City to City covert de 48-jarige een kleine twintig jaar popgeschiedenis op een reis langs de steden waar het gebeurde. Dit van 1953 in Memphis tot 1971 in Los Angeles, maar ook langs Den Haag in 1969. Het boek bevat tien hoofdstukken en elk hoofdstuk wordt bijgestaan door een nummer. Op een begeleidende cd staan namelijk bijzondere liedjes die passen bij de steden, o.a Elvis Presley, Jacques Brel, Barrett Strong en Golden Earring komen hierop langs.

Anders dan in zijn boeken Grijsgedraaid en Plaatjesboek, richt Leo zich ditmaal op de steden die in de periode tussen 1953 en 1971 elkaar opvolgden als centra van de popmuziek. Hij schrijft over het Detroit van Tamla Motown, het San Francisco van The Grateful Dead, het Liverpool van The Beatles en de Mersey beat, het Londen van The Who en het Los Angeles van Linda Ronstadt en The Eagles. Hiervoor is een flinke bronnenlijst geraadpleegd, maar ook zijn interviews met grote artiesten als Paul McCartney en Mick Jagger zijn inspiratie geweest voor het boek. Blokhuis vertelt over de liedjes die het verschil maakten, maar ook vertelt hij de verhalen van de persoon achter de bekende nummers.

Net als veel boeken over de popmuziek, is ook City to City geen boek om ’s avonds naast het bed te leggen. Het is geen spannende page turner geworden, maar een het is een lees- en bladerboek. Een exemplaar waarin soms wat opgezocht kan worden, wat vooral voor een groot muziekliefhebber een perfect boek is. Naast het opsommen van feiten, telt elk hoofdstuk ook een persoonlijke top-10, dit vari?rend van beste Beatles-covers tot aan een Haagse top-10. Die overigens wordt aangevoerd door ‘Just a Little Bit of Peace In My Heart’ van Golden Earring.

Naast auteur, is Leo Blokhuis ook de vormgever van het prachtige boek. Op een plakboek-achtige manier heeft hij vele foto’s, hoesjes, ansichtkaarten, festivalposters en landkaartjes toegevoegd. Alsof we een kijkje nemen in zijn persoonlijke dagboek, waarin hij al jaren zijn wijsheden verzameld. En hoewel het soms wat zware stof kan zijn, krijgt het hierdoor een leuk speels karakter. Het resultaat is een een boeiende wereldreis door de geschiedenis van de popmuziek. En aan het voorwoord te lezen zal een tweede deel niet lang uitblijven, dit zal gaan over phillysoul en de eerste aanzet tot de disco. De vroege punk en zo door tot nu. Maar dat zal dan voor een volgende City to City zijn…

Score: ★★★½☆

Je kunt geen reactie achterlaten.