Missin Link @ Watt, Rotterdam

MissinVrijdag 18 december is het weer tijd voor een eindejaarsparade. Missin Link is samen met Top Billin het grootste boekingskantoor van hiphoppend Nederland. Na weer een succesvol jaar is het tijd voor een feestje met alle artiesten die daar onder contract staan. Het afgelopen jaar was het in zowel Rotterdam als Amsterdam, maar dit jaar heeft Code Red – de baas van Missin Link, besloten het alleen in Watt Rotterdam te houden.

Om half negen zouden de optredens beginnen, maar zoals wel vaker wordt het wat later. De host van de avond is de Amerikaanse rapper Sean Price. Knap dat hij voor deze taak geregeld is, maar het is geen geweldige host. Meerdere malen, tussen de verschillende optredens door, laat hij wat van zijn eigen werk horen. Zelf ben ik niet een groot fan van hem, maar het publiek kon het wel waarderen. Qua toegestroomd publiek viel het wel tegen. Aardig wat lege plekken, dit hoort niet bij zo een hiphopshow met zoveel goede namen.

De eerste act is M.O. & Brakko. Deze Amsterdammers hebben na het winnen van De Grote Prijs Van Nederland in 2008 veel podiums gerockt en onlangs hebben ze hun tweede plaat Koester uitgebracht. Er wordt door de mannen een degelijke show weggeven en zodoende gaat het publiek aardig los. Na deze twee heren gaat de show snel door met Spacekees. De eerste rapper uit de stal van Noahs Ark heeft een kortere show en lijkt het allemaal niet erg serieus te nemen. Het ging eigenlijk alleen een beetje los met zijn hit in samenwerking met Partysquad ‘Wat wil je doen’. Na het gespace is het de beurt aan Skinto. Heel energiek met dikke beats, maar amper verstaanbaar. Het publiek staat wel te springen en te stuiteren dus in dat opzicht is het een goed optreden. Skinto geeft tussendoor overigens aan dat er binnenkort een nieuwe mixtape aan komt.

Het gekanker van Steen kan ik zelf niet waarderen en dus heb ik zijn gehele optreden niet bijgewoond. Nadat ik terug kwam is Turk bezig met zijn optreden. Er is aardig wat nieuw werk te horen van zijn aankomende album De Kassier. Qua zelfvertrouwen zit het wel goed met hem en alles klinkt lekker. FS Green lijkt qua producties goed werk te hebben afgeleverd en ik kijk uit naar de release. Bij Kleine Jay & Cartes ging het dan voor het eerst echt los. Stevige beats en veel enthousiasme- vooral Kleine Jay die staat te springen en over het podium rent, zorgt ervoor dat nu eindelijk een groot deel van het publiek mee springt en duwt. De volgende act is GMB die samen met zijn band het podium betreedt. Als act hoort hij niet echt tussen de overige Nederlandstalige rappers en daarnaast treedt hij ook nog op met een liveband. Dat hij er niet tussen hoort is ook te zien aan het publiek dat amper los gaat. Uiteindelijk is het dan tijd voor twee van de grootste namen in de scene op dit moment. Als eerst komt Hef en bij hem gaat het dan ook meteen goed los. Dat zijn plaat, die hij onlangs heeft uitgebracht, goed is ontvangen is te zien aan de reacties van het publiek. Hef speelt dan ook voornamelijk nummers van zijn Hefvermogen plaat. Na het lange wachten, en ook meteen later dan gepland, is daar dan eindelijk Jiggy Djé. Helaas voor hem is het al zo laat geworden dat er al aardig wat mensen uit de zaal zijn vertrokken. Gelukkig zorgt dit niet voor een mindere show. Dat Jiggy veel optreedt is duidelijk af te zien aan zijn performance, alles klopt en wordt strak gepresenteerd. De dj voelt precies aan wanneer hij een track moet inzetten om alles soepel te laten verlopen. Samen met Winne speelt hij nog zijn track ‘Superster’. Het was mooi om te zien dat Winne uiteindelijk zijn back-up is geworden.

Al met al aardig wat optredens, maar het niet massaal toegestroomde publiek, en ook het matige geluid, zorgden ervoor dat het niet helemaal los ging. Toch was deze Missin Link wel een deel van de toonaangevend Nederlandse hiphop die vanavond hebben gespeeld. Gelukkig kon er deels nieuw werk worden gehoord wat uiteindelijk veelbelovend klonk.