Rascha Peper – Zwartwater Koorts

Door Malu van de Kerkhof 24 december 2009 Reacties staat uit voor Rascha Peper – Zwartwater Koorts

Rascha Peter - zwartwater koortsMet maar liefst veertien boeken op haar naam onder het pseudoniem van Jenneke Strijland, behoort Rascha Peper tot de top van de Nederlandse literatuur. Met haar grote romans als Risco Vleugels, Russisch Blauw, Wie Scheept Gaat en Vingers Van Marsepein bracht ze haar naam op de kaart. Toch lijkt het of Nederland het boek Zwartwater Koorts niet als besteller verkiest. Waarom Nederland het boek enigszins links laat liggen, is een goede vraag.

Het boek bevat zeven verhalen, waarbij het eerste verhaal begint met de gelijknamige titel van het boek. Elk hoofdstuk bevat een verhaal waarin grote, ongebruikelijke passies centraal staan. Echter gaat elk passie van de hoofdpersoon wel zo diep, dat je de spanning en de druk van dit geheim bijna zelf gaat voelen. Desondanks dat de personen een beetje wereldvreemd zijn en aparte levenswijzen op nahouden.

Het vreemdste is dan wel wanneer een man op de ara van zijn zus moet passen. Het dier is onderhand al 40 jaar oud en overlijd plots wanneer Sophie op vakantie is in Australi?. De man weet zich van geen raad. Hij vriest het dier in de koelkast, maar besluit tenslotte een ara te kopen die weliswaar een kopie kan zijn. Dit om de schrik en het verdriet van zijn zuster te besparen. Wanneer de koper een foto van zijn vader laat zien, krijgt hij de schrik van zijn leven. Hij blijkt deze man al te goed te kennen.

Zo heeft elk verhaal zijn eigen zeggingskracht. Zijn eigen ontroering. Of je een dagboek openslaat en je in zeven verschillende levens terechtkomt. Elk persoon heeft zijn eigenaardigheden, die ergens een beetje wereldvreemd zijn. Je leest vrij snel de geschiedenis, waardoor je tot inzicht komt van elke gekte en geheim. Rascha Peper probeert zoveel informatie te geven, dat je teveel geschiedenis krijgt wat het verhaal niet sterker maakt. Toch maakt ze dit snel goed, door elk verhaal af te sluiten met een ontroerende onthulling van het probleem.

Waarom Nederland het boek links laat liggen, dat is de vraag. Je wordt verrast met zeven ontroerende geheimen. Geheimen waar je buurvrouw, lerares, oom of collega misschien ook mee leven. Is het door de veelvoud van levensgeschiedenis van elk persoon waar je mee geconfronteerd wordt? Of loopt Nederland niet meer zo warm voor verhalen, wat levensechte sprookjes kunnen zijn? Ik weet wel dat de schrijfster met een goed concept een beetje te veel hooi op haar vork heeft genomen. Waardoor het boek net niet krachtig genoeg is.

Score: ★★☆☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.