Self Made Festival @ Breda

Door Niels de Bruijn 25 december 2009 Reacties staat uit voor Self Made Festival @ Breda

Afgelopen zondag vond in het centrum van Breda het Self Made festival plaats met maarliefst vijf bands voor nul euro en georganiseerd door Batman Booking samen met Goth and Roll. Onder de bands lokale helden The Fifth Alliance en het Engelse About a Plane Crash, een naam die de fora vantevoren deed gonzen.

Om iedereen weer op tijd met het openbaar vervoer de kou in te sturen was men op tijd begonnen. Helaas mis ik daardoor de opener Oceans With Tragedy en begint de show voor mij met de mannen van As Enemies Arise. Dit stoere vijftal uit Brabant weet wat hip, shirts met drukke print en veel muzikale momenten die het moshen op gang moeten brengen. Ondanks de niet onverdienstelijke pogingen van het vijftal lukt dat echter nauwelijks, er staan een paar mensen zeer kort om zich heen te zwaaien en te schoppen om dan snel terug te lopen naar hun vrienden om te kijken of het goed gezien hadden. Dit is overigens niet alleen bij deze band, ook bij de andere drie, het geval.

Vooral een van de twee gitaristen is erg goed, hij weet met zijn technische gitaarspel de nummers net iets beter te maken. Verder is As Enemies Arise de zoveelste band in het overvolle genre, want de nummers klinken bijna allemaal hetzelfde.

De mannen van 21 Gun Salute, en met name zanger Jelle, storen zich duidelijk aan het gebrek aan beweging van vandaag. Er knikken wel aardig wat hoofden maar echt los gaat de zaal niet. Naar het einde van hun show toe zat de energie van deze band dan helaas wat in. Maar met deze show laat de band wel horen waarom er terecht over een Nederlandse Terror wordt gesproken, de band heeft muzikaal enorm veel potentie. Zanger Jelle heeft een hele brute strot, soort Chris Colohan van Cursed, waarmee hij de mosh van de band ervoor en erna flink de mond snoert, zo klinkt je boos en opgefokt.

Na een korte heftige set betreden jonge Britten het podium, About a Plane Crash past goed bij As Enemies Arise, er kan weer nadrukkelijk aan mosh gedaan worden. De zaal is op zijn drukst vandaag voor deze band, terwijl de show erg tegenvalt. Ook deze jongens hebben last van rugnummer dertien in een genre van een dozijn en als je er je dan ook nog vanaf maakt met een zeer routinematige show haken mensen af. Het mocht dan wel gegonsd hebben online, in Breda werden deze verwachtingen niet waargemaakt.

Stom stom, veel mensen zijn na de anti-climax van de vorige band afgetaaid. En dan terwijl The Fifth Alliance nog moet beginnen. Zangeres Silvia gaat gelijk onderuit maar dat mag de pret niet drukken, de show blijkt de beste te zijn van de hele dag. Met de nieuwe MCD Reflections of Consiousness bewees de band al enorm gegroeid te zijn sinds de vorige release uit 2007. Het optreden is technisch erg sterk, de gitaartandem knalt er originele riffs uit en Silvia heeft een veel beter stembereik dan eerst. Ik hoop dat deze band snel opgepikt gaat worden en een volledig album gaat maken want de potentie is zeer sterk aanwezig.

Al met al was het gezellig feestje voor Batman Bookings en Goth and Roll. Wellicht dat het aantal bezoekers tegenviel (waar was iedereen, het was gratis?) en pasten de reacties van het publiek niet echt bij een mosh of hardcore show. Volgend jaar weer?

Je kunt geen reactie achterlaten.