Wisdom In Chains – Everything You Know

Door Niels de Bruijn 26 december 2009 Reacties staat uit voor Wisdom In Chains – Everything You Know

Alweer twee jaar geleden kwam het laatste werk van Wisdom in Chains uit, een heruitgave van Die Young en het nieuwe Class War. Nu ligt dan eindelijk de opvolger van dat laatste album in de winkels: Everything You Know. En net als Class War is dit weer een album dat verschrikkelijk uit balans is.

Voor degenen die de band niet kennen, Wisdom in Chains maakt in principe New York hardcore, hoewel de band niet zo erg snel is. Maar het unieke is dat ze dit versmelten met streetpunk/oi waardoor er een aparte hybride ontstaat. Vaak klinkt dit erg goed, opgefokte hardcore met flinke punk/oi meeschreeuw refreinen. Al sinds het eerste album maakt Wisdom in Chains in feite drie dezelfde soort nummers in deze vorm, die ze steeds net een piepklein beetje veranderen. Voor liefhebbers van originaliteit en innovatie ben je bij deze band zeker aan het verkeerde adres.

Maar zoals ik al in de inleiding aanhaalde, de albums en dus ook Everything You Know zijn uit balans, omdat de band een soort intermezzo’s, intro’s, halve akkoorden die eigenlijk een nummer moeten voorstellen, e.d. erop zetten. Na een soort Limp Bizkit Chocolate Starfish intro en een tweede intro ‘Guilty’ is het derde nummer ‘Bully’ pas eigenlijk een echt nummer. Wat de band precies voor ogen heeft is me een raadsel maar het klinkt eigenlijk nergens naar.

Op dit album nam de band het nummer ‘Tragedy’ met Lou Koller van Sick Of It All op. Ik weet niet hoe blij Lou met het resultaat is maar ‘Tragedy’ is nogal matig en zijn zanglijn is een van de slechte die hij de afgelopen jaren heeft geschreeuwd. Een gemiste kans met een grootheid als hij.

Echt slecht is het album niet, het is goed geproduceerd en de nummers die ertoe doen overtreffen de tussendoortjes. Maar toch heb ik het gevoel me terug in de tijd te bevinden, twee jaar geleden bracht Wisdom in Chains dit album eigenlijk ook al uit.

Score: ★★★½☆

Je kunt geen reactie achterlaten.