De collecte: Benefiet voor Het Glazen Huis @ Vera, Groningen

Op woensdag 23 december stond Vera in het teken van een benefietconcert voor Serious Request, dat dit jaar aandacht besteedt aan malaria bestrijding. Op het programma stonden in een afgeladen Vera o.a. de volgende Groningse artiesten: Florian Wolff, Kim Janssen, Tommy Ebben, Growlin’ Love & Pain, Dudettes, LPG en Krause. Alle artiesten traden belangeloos op en de inkomsten van de ticket verkoop en een deel van de drankverkoop – het aanwezige publiek was op dit gebied erg goed bezig – ging naar Serious Request.

Florian Wolff had de eer om de avond af te trappen en deed dat met een degelijke set. Florian Wolff is een Serious Talent en is zodoende met regelmaat op 3FM te horen met hun pop funk muziek.

Kim Janssen, die bekend staat om zijn opvallend mooie stem, maakt eenvoudige maar mooie akoestische folk nummers. Voor de gelegenheid had hij een screamo zangeres uitgenodigd. Een opvallende combinatie, die heel goed uitpakte. In de donkere, maar sfeervolle Downstage gaf hij een van de beste optredens van de avond weg.

Tommy Ebben & The Small Town Villains zijn ook Serious Talent en de mooie stem van Tommy past goed bij hun folk roots rock. Vanavond werden een aantal bekende nummers gespeeld en het publiek begon langzaam op dreef te komen.

Growlin’ Love & Pain staan over een paar weken op EuroSonic/Noorderslag. Ze maken lekkere funk rock en zijn niet vies van lange (gitaar) solo’s. De band durfde het aan om een cover van Jimi Hendrix te spelen en deden dit overtuigend. Zanger / gitarist Marco Cinelli liet horen dat dergelijk snel gitaarwerk geen probleem voor hem is. Dit nummer was een van de hoogtepunten van de avond en dat was ook aan het publiek te zien.

De Dudettes – ook weer een Serious Talent – is een viertal dat weet hoe je een feestje moet bouwen. Zangers Zjoly is duidelijk het gezicht van de band en al dansend en springend wist ze het publiek heel goed te vermaken.

LPG kon mijn hoge verwachtingen, op enkele nummers na, niet waarmaken: het optreden was relatief tam en op dit tijdstip zat het publiek op iets spannends te wachten. Uitzondering was onder andere hun nieuwe nummer Televisie. Tot hun spijt konden ze hun laatste song van de set niet spelen in verband met het strakke tijdsschema.

Krause, een electro pop bitch, is over een paar weken te zien op EuroSonic/Noorderslag. Krause springt, kruipt, krijst en wist de Mainstage om te toveren in een springende massa. Tijdens haar laatste nummer werden enkele beelden van haar nieuwe videoclip geschoten. Naast Kim Janssen het beste optreden van de avond (al heb ik onder andere Awkward I vanwege de slechte bereikbaarheid van de Downstage helaas niet kunnen zien).