De Staat – Wait For Evolution

Het gaat dus erg hard met De Staat, Na een dijk van een plaat was daar een erg druk jaar, met optredens op onder ander Glastonbury, Lowlands, Pinkpop en Sziget. Volgend jaar zijn de mannen overigens weer op Glastonbury te zien en maar zeer weinig in Nederland. Gelukkig staan ze wel op Noorderslag!

Sommige idee?n die op Wait for Evolution zijn terechtgekomen, bedacht bandleider Torre Florim al toen hij amper veertien jaar was. Dit was tien jaar geleden en in de tussentijd heeft hij niet alleen zelf geknutseld en geboetseerd aan de sound, maar hij is ook nog eens geholpen door bevriende muzikanten als The Bloody Honkies en Fuck the Writer. Na genoeg geduld klopte eind vorig jaar het Excelsior label aan de deur en het resultaat mag er wezen.

Ookal klinkt het bij vlagen alsof de kloon van Josh Homme meespeelt op deze plaat, het is te hopen dat de grote man van Queens of the Stone Age, deze plaat onder de kerstboom zal aantreffen. typische QOTSA/Kyuss-achtige gitaarlicks zijn present op de plaat, en flink aanwezig op nummers als de titeltrack en ‘Meet the Devil’, maar dit is niet de enige kant van het nieuwste Nederlandse exportproduct, want De Staat is namelijk meer dan een kopie van QOTSA.

Wait for Evolution is namelijk een uiterst sexy plaat met twaalf nummers verpakt in zompige stonerriffs en licks, banjo’s, overstuurde leadgitaren, sfeervolle indianenkoortjes, handclaps en een voorliefde voor het overmatig gebruik van koebellen.

Live staat dit niet alleen garant voor een snerpende rockshow, maar ook voor een serieuze “booty shake-avond, iets wat tijdens ‘The Fantastic Journey of the Underground Man’ al snel duidelijk wordt: ’Shake, Shake’, anyone? Om de vergelijking door te trekken; de vorige platen van Queens of the Stone Age konden niet bekoren omdat ze vooral overgeproduceerd waren, Wait for Evolution klinkt ondanks z’n lange knutseltijd scherp, puur en vooral rauw.

Score: ★★★★½