Varg

Met een naam als Varg, wat zowel in het Zweeds als Noors ‘wolf’ betekent, heb je het helemaal goed als je pagan metal verwacht. De mannen hebben het over vikingen en heidenen, de Noorse mythologie en alle helden die daarin voorkomen. Misschien even een beetje vreemd dat de band uit Duitsland komt en dan ook de teksten in het Duits te gehore brengt, maar van die schrik zal de luisteraar al snel herstellen. Het debuutalbum Wolfszeit in 2007 werd indertijd goed ontvangen en dan kunnen we nu bijna Blutaar verwachten. Een goede reden om even een paar vragen te stellen aan de band.

Blutaar

De hoge verwachtingen die gecre?erd waren door het succes van Wolfszeit waren een nadeel toen de band eenmaal de studio in ging duiken. “Het is absoluut een album geworden waar we helemaal tevreden mee zijn, maar we voelden wel een behoorlijke druk door het succes van Wolfszeit. Maar nu zijn we allemaal overtuigd dat we een album hebben gemaakt die nog agressiever en gevarieerder is geworden dan we ooit hadden kunnen bedenken.” Er zijn wel veranderingen vergeleken met het debuutalbum. “Je kan nog steeds horen dat het honderd procent Varg is, maar het geluid klinkt op een bepaalde manier toch wel anders. We probeerden de elementen te accentueren die Wolfszeit zo goed hebben gemaakt en die hebben we tot perfectie ontwikkeld. Dat hebben we tenminste geprobeerd en ik heb het idee dat dat gelukt is. Natuurlijk hebben de veranderingen van bandleden ook invloed op het geluid gehad. We zijn volwassener geworden binnenin de band en met ons geluid en ik denk dat de luisteraar dat goed zal kunnen horen.”

varg_foto

Metal en het Heidendom

Wat in elk geval op elke release van Varg centraal staat, ook de demo’s, is het element van heidendom. “Het heidendom staat voor vele waardes die genegeerd worden, waar op neer worden gekeken of zelfs vergeten zijn, maar wij vinden ze belangrijk. We proberen ze te vertegenwoordigen en om ze in onze muziek levend te houden. Metal is een muzieksoort waar we al van houden sinds dat we kinderen waren. Sommigen van ons maken al zeker een jaar of tien metal. Ik denk dat we onze fascinatie en liefde voor metal niet hoeven uit te leggen.” Dat het goed combineert blijkt wel aan de succesvolle PaganFest tour die al vele jaar fans voorziet van heidense metal muziek. In de komende editie staat ook Varg op de lijst met band die hierbij gaan spelen, samen met de acts Finntroll, Eluveitie en Dornenreich en Arkona. “Natuurlijk kijken we hier heel erg naar uit! We hebben al eens samengewerkt met Finntroll bij het Wolfszeit Festival en we kunnen ook heel erg goed met Eluveitie opschieten. Ik denk dat we een hele goede tijd en ervaringen gaan meemaken en we kijken er vooral naar uit om fans buiten Duitsland te ontmoeten.”

Verleden en Toekomst

Wat we nog meer van Varg kunnen verwachten? “Naast het maken van nog meer uistekende albums? Een heleboel touren denk ik!” Varg is dan ook vrij ambitieus. Trots op wat ze tot nu toe hebben bereikt en wat er nog aan staat te komen. “Deze band zélf is zeker hetgeen waar we tot nu toe met het meeste trots naar terug kunnen kijken. Het staat voor wat we tot nu toe bereikt hebben en wat we willen bereiken.” Optimaal zou dat de betere waardes van het heidendom zijn, waar sommigen van vergeten of genegeerd zijn in de ogen van Varg. “De perfecte wereld zou er een zijn waardes waar de eer nog hoog gehouden wordt! Als Eerlijkheid, Moed, Vriendschap en het Leven zelf in elke samenleving met grote letters geschreven zou worden dan zouden we weer trots kunnen zijn dat we er deel van uit maken!”

“See you at PaganFest 2010!”

Tags