Jaarlijst 2009: Niels de Bruijn

Beste platen 2009:crack-the-skye

01. Mastodon – Crack the Skye
02. Baroness – Blue Record
03. Between the Buried and Me – The Great Misdirect
04. Weezer – Ratitude
05. Converge- Axe To Fall
06. Muse – The Resistance
07. Slayer – World Painted Blood
08. Strike Anywhere – Iron Front
09. Raised Fist – Veil of Ignorance
10. Paint it Black – Amnesia en Surrender EP

Het was moeilijk de volgorde van de top drie te bepalen. Mede doordat Mastodon al eerder uitkwam (en ik die dus vaker heb kunnen beluisteren) staat deze bovenaan. Crack the Skye is in mijn ogen een immense stap voorwaarts waarbij de band zich profileert als de topper van 2009 in het progressieve metal subgenre. Tegenvallend was voor mij het album Muse, waar ik de eerste keer sinds jaren weer nummers zo matig vind dat ik ze liever oversla. Ook het nieuwe album van The Mars Volta was wel goed, maar wellicht te snel na het vorige waardoor het whoah-gevoel bij mij een beetje ontbrak in de eerste instantie.

Beste platen jaren-0:smashing pump Machina The Machines Of God

01. The Smashing Pumpkins – MACHINA/The Machines of God
02. Opeth – Blackwater Park
03. Silverchair – Diorama
04. Slayer – God Hates Us All
05. Muse – Black Holes and Revelations
06. The Mars Volta – De-loused in the Comatorium
07. Weezer – The Green Album
08. A Perfect Circle – Thirtheenth Step
09. The Dillinger Escape Plan – Miss Machine
10. Bad Religion – The Process of Belief

Machina is de laatste echte Pumpkins plaat met de originele bezetting. Elk album klonk de band weer anders en met deze industrial achtige rocker met zachte en experimentele kanten (luister ook de uitgebreide outtakes) sloten zij hun carrière voorlopig ijzersterk af. Zeitgeist was een redelijke comeback, maar op de lange termijn bleken er toch teveel matige nummers op te staan. Tegenvallers van het afgelopen decennium vond ik 10.000 Days van Tool, dat bij lange na niet kon tippen aan het briljante Aenema. Ook een tegenvaller was het live-album van Good Riddance. Niet omdat het een slecht album is (integendeel) maar omdat het een weergave is van de laatste show van de band.