Jaarlijstje 2009: Jeffrey Zweep

Beste platen 2009:

01 Mastodon – Crack the Skye
02 Between the Buried and Me – The Great Misdirect
03 ISIS – Wavering Radiant
04 Alexisonfire – Old Crows / Young Cardinals
05 Baroness – Blue Record
06 …And You Will Know Us By The Trail Of Dead – The Century Of Self
07 Zombi – Spirit Animal
08 Pete Yorn & Scarlett Johansson – Break Up
09 August Burns Red – Constellations
10 Gallows – Grey Bittain

Al in maart wist ik bijna zeker dat dit mijn plaat van het jaar moest zijn. Zo verslavend, hypnotiserend, loeihard en gelaagd tegelijk. Het moest wel erg raar lopen als er aan het einde van het jaar ineens een nog betere plaat uitgebracht zou worden. Between the Buried and Me komt aardig in de buurt, maar The Great Misdirect mist het hypnotiserende wat Crack the Skye wel heeft. ISIS komt met de meest complete plaat uit hun catalogus, nog zo’n band wat het altijd goed blijft doen. Bands die het normaal gesproken ook goed doen, maar met hun 2009 releases een beetje tegenvielen waren Killswitch Engage en Muse, met respectievelijk een self-titled en The Resistance. Grootste verrassing is het retro klinkende Spirit Animal van Zombi.

Beste platen jaren-0:

01 Sigur Ros – Takk…
02 Opeth – Blackwater Park
03 ISIS – In the Absence of Truth
04 Explosions in the Sky – The Earth is Not a Cold Dead Place
05 Deftones – White Pony
06 Mastodon – Crack the Skye
07 Between the Buried and Me – Colors
08 Tool – Lateralus
09 Deltron 3030 – Deltron 3030
10 Jurassic 5 – Quality Control

Tussen al het beukwerk en gitaarlawaai weet het IJslandse Sigur Ros de eer hoog te houden voor volk en vaderland met Takk…, waar de klassieke en minimalistische elementen je meenemen op een trip naar dromeland. Zweedse reus Opeth schudt je met Blackwater Park echter weer gelijk wakker, met een daadwerkelijk mokerharde progressieve death metal plaat. Post-metal act ISIS complementeren met In the Absence of Truth mijn top drie. Dit Amerikaanse vijftal is een van de drie acts die in beide lijstjes voorkomen. Deltron 3030 en Jurassic 5 bewijzen dat er ook nog wat anders dan harde materialen uit m’n speakers word geknalt. Op het laatste moment vielen Somewhere Along the Highway van Cult of Luna en Source Tags and Codes van …And You Will Know Us By The Trail Of Dead net buiten de top 10.