The Young – Dub Egg

(Album -?Matador) ?De band uit Texas bestaat al sinds 2005, maar de cv’s van deze heren zijn een stuk langer dan dit doet vermoeden.?The Young heeft de nodige ervaring in huis en trok voor hun tweede album naar een daadwerkelijk hutje op de hei om de opnames te maken. Het resultaat is… apart, met een titel die verwijst naar een droom over King Tubby en een gekookt ei:?Dub Egg.

De bijzondere zang van Hans Zimmerman valt meteen op tijdens ‘Livin’ Free’. Het is alsof hij bijna buiten adem is. De track heeft verder een krachtige stadion vibe, wat ook wel door de nodige galm effecten komt. Die kracht wordt niet minder met de Queens of the Stone Age riffjes op ‘Don’t Hustle For Love’, wat een lekker doorstomende rockplaat is met speelse xylofoon klanken op het einde. Iets meer groovend en bluesy is ‘Dance With The Ramblers’.

De band heeft al eerder duidelijk gemaakt niet psychedelisch genoemt te willen worden. Bij het luisteren naar de fuzzy muziek met soms neurotische trekjes denk je toch aan invloeden als Beck en Primus, vooral op nummers als ‘Poisoned Hell’ en het naar gouden stranden klinkende ‘Only Way Out’. ‘Plunging Rollers’ doet vervolgens weer aan die andere Young denken met Crazy Horse. Opvallend is hoe ontspannen alles klinkt, alsof het allemaal in een roes geschreven is. Misschien dat ‘White Cloud’ de referentie is naar de oorzaak daarvan.

Comets on Fire en Teenage Fanclub zijn ook terug te horen in de lome, hakkelende sound van ‘Numb’ en ‘The Mirage’, waar Zimmerman overheen fluisterd alsof hij hitsig in je oor staat te lispelen. Tot slot iets meer terug naar de aarde met ‘Talking To Rose’,wat een mooie afsluiting is van het soort plaat waar je van moet houden. Het is vreemd maar lekker en daarmee is genoeg gezegd over dit stukje muziek uit Texas.