Demoted

(Paradiso Filmed Entertainment) Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: Demoted is niet grappig. De film “from the guys behind the American Pie series” is flauw, gemeen, denigrerend en soms best wel tenenkrommend. En lachen? Dat lukte ons zo goed als niet tijdens het kijken van deze zogenoemde komedie.

Mike (Sean Astin) en Rodney (Michael Vartan), twee pubers in het lijf van volwassen mannen, vermaken zich prima als verkopers bij een groot bandenbedrijf. Ze halen maar wat graag de meest flauwe grappen en grollen uit, met goedkeuring van hun baas. Maar wanneer deze overlijdt komt hun grootste nachtmerrie uit: het grootste slachtoffer van hun grappen, Ken Castro, wordt hun nieuwe baas. Castro (David Cross) laat er niet zomaar gras over groeien en degradeert de mannen tot secretaresses. Iets ergers kunnen Mike en Rodney niet bedenken. Iedereen behandelt de secretaresses namelijk als grof vuil, zoals zij dat zelf ook al die jaren gedaan hebben.

Natuurlijk worden Mike en Rodney goed op hun nummer gezet door Castro en andere collega’s, terwijl de vrienden steeds meer sympathie en bewondering krijgen voor de andere secretaresses. Samen met hun nieuwe beste vriendinnen verzinnen ze zelfs een plan om het bedrijf voor eens en altijd te veranderen. Tussen al deze hoogst interessante perikelen door, worden we ook nog eens op de hoogte gehouden van de liefdesperikelen van Rodney, zijn verloofde en haar bullebak van een vader.

Positieve puntjes? Die zijn lastig te vinden… De denigrerende grappen ten koste van onder andere vrouwen en homoseksuelen zijn geen moment lollig. Daarnaast lijkt het soms alsof Demoted werkvloerhumor a la Office Space probeert te brengen, maar dit lukt alles behalve. Geen enkel personage is sympathiek, waardoor het je niets kan schelen wat er met ze gebeurd. Wel moet gezegd worden dat de acteurs proberen om zoveel mogelijk van het script te maken en hun personages zo sterk (lees: irritant) mogelijk neer te zetten. Dit lukt! Maar of dat nou helemaal positief is…