Eurosonic Noorderslag 2013 tiplijst

Het muzikale jaar begint met Eurosonic Noorderslag en heel Europa trekt dan richting Groningen. ROAR E-zine is er dit jaar weer bij en heeft voor degenen die door de bomen het bos niet meer kunnen zien een Eurosonic Noorderslag 2013 tiplijst samengesteld.

Temples: Het jonge Britse Temples speelt ouderwetse?psychedelica?in een nieuw jasje. Of andersom. Hoe dan ook, het duo maakt interessante psychedelische gitaarmuziek. Woensdag 09 januari, Spieghel; 20:00-20:45 & donderdag 10 januari, Huis de Beurs; 20:00-20:45

Kodaline: Het uit Ierland afkomstige Kodaline is weer zo’n band die met de groten der aarde (U2, Coldplay) vergeleken wordt, maar het lijkt erop dat dit viertal op hun eigen benen blijven staan.?Woensdag 09 januari, Vera; 22:30-23:00 & donderdag 10 januari, Machinefabriek; 23:00-23:45

Jake Bugg: Piepjong was Jake Bugg toen hij voor de leeuwen werd gegooid: hij mocht opwarmen voor Noel Gallagher. Z’n singer-songwriter met bluesy invloeden gaat door merg en been. Woensdag 09 januari, Huize Maas Main; 23:15-00:00 & donderdag 10 januari, Cathedral; 21:45-22:30

Wolvon: Van mannen met zulke baarden verwacht je wellicht wat lompere muziek, maar de drie Groningse heren van Wolvon maken heerlijke noisy post-punk met prettige dreampop-passages.?Woensdag 09 januari, De Walrus (Grunnsonic); 22:10-22:50

C2C: Het Franse C2C won al vier keer de World DJ Championships in de teamcategorie. Met hun mix van jazz, soul, funk, electro en hiphop is dit ook niet heel raar. Donderdag 10 januari, Cathedral; 23:00-23:45

MMOTHS: Ook Jack Colleran, de man achter MMOTHS, is nog piepjong, maar dat is niet wat je zal verwachten als je de sfeervolle electro van z’n titelloze EP luistert. Die open deur trappen we dan maar wat graag in: Deze jonge Ier kan ver komen. Donderdag 10 januari, Platform Theater Main; 23:00-23:45

Efterklang: Efterklang op Eurosonic 2013, dat is natuurlijk 13 jaar te laat. Het Deense trio timmert al vanaf 2000 aan de weg en heeft menigeen betovert met hun sprookjesachtige indierock met folk en electronica invloeden. Donderdag 10 januari, Stadsschouwburg; 00:20-01:00

SX: De dromerige indiepop van het Belgische SX wist vorig jaar al de harten te veroveren en het drietal mag dat dit jaar gewoon nog een keer doen. Vrijdag 11 januari, Grand Theatre Main; 20:00-20:45

Linnea Olsson: De jonge Linnea Olsson, afkomstig uit de band van Ane Brun, is eens een singer-songwriter die zichzelf niet op piano of gitaar begeleid. Nee, ze doet dit op cello. Combineer dit met haar breekbare stemgeluid en je hebt eens een anders klinkende singer-songwriter. Vrijdag 11 januari, Groninger Museum; 20:00-20:45

Amenra: De hardste band van Eurosonic staat in de zaal met de mooiste naam. Hoe hard? Deze vijf Belgen mochten al eens openen voor Neurosis en hun nieuwe plaat komt op het label van deze legendarische band uit. Zó hard dus. Vrijdag 11 januari, Machinefabriek; 20:00-20:45

China Rats: Eindelijk weer zo’n ouderwetse Britse gitaarpopband. Alhoewel, het uit Leeds afkomstige China Rats klinkt ook behoorlijk punk en heeft een ouderwetse pubrock feel. Vrijdag 11 januari, Huize Maas Main; 23:00-23:45

Villagers: Het Ierse Villagers is de missing link tussen singer-songwriter en electronica en dat alleen al is een logische reden om op Eurosonic te staan. Geen kaartje? Geen nood, want Villagers staat 12 januari in de Zwolse Hedon! Vrijdag 11 jan, Stadsschouwburg, 00:20-01:00

Huoratron: Huoratron komt uit focusland Finland en ondanks dat de beste man met uit Game Boys afkomstige electro begon, gaat de acid techno door merg en been. Dit is na Amenra de hardste act van Eurosonic. Vrijdag 11 januari, Huize Maas Main; 01:15-02:00

Qeaux Qeaux Joans: De meest upcomming naam in de Nederlandse muziekindustrie staat natuurlijk op Eurosonic. Waar singer-songwriter de basis is, kent de muziek soul, jazz en blues invloeden. Gaat dit zien! Zaterdag 12 januari, Kelder; 20:00-20:30

Eins, Zwei and the Parallel Cinema: Eins, Zwei Orchestra ging bij ons op de redactie al heel erg snel en dan kan het bij Eins, Zwei and the Parallel Cinema ook alleen maar zo snel zijn. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen. Zaterdag 12 januari, Binnenzaal; 20:15-21:00

John Coffey:?Nederlands?hardste band op plaat is?Nederlands?hardste band op cd. Niets meer en niets minder. Eigenlijk wel, want John Coffey is op dit moment zelfs?Nederlands?beste band. Zaterdag 12 januari, Kelder; 02:00-02:30